Haladás

2016.06.21. 09:53

Marseille magyar megszállás alá került

Tóth Miklós, a Haladás ügyvezető igazgatója korábban sehol sem tapasztalt olyan hangulatot, mint a marseille-i Magyarország–Izland (1-1) Európa-bajnoki selejtezőn.

Pum András

Rengeteg szurkoló, köztük sok-sok Vas megyei drukker utazott el Marseille-be, a Magyarország–Izland Európa-bajnoki mérkőzésre. A Stade Velodrome lelátóján drukkolt Tóth Miklós, a Szombathelyi Swietelsky-Haladás ügyvezetője is.

– Már odafelé a benzinkutakon, az autóspihenőkben rengeteg magyarral találkoztunk – mondta Tóth Miklós. – A mérkőzés délelőttjén értünk Marseille-be, a magyar szurkolók jóvoltából elképesztő hangulat uralkodott a kikötővárosban. Ismeretlen emberek pacsiztak le egymással, ölelgették a másikat, ha meglátták, hogy magyar dressz van rajta. De az izlandiak is nagyon barátságosak voltak, nemcsak a meccs előtt, hanem utána is, sok szerencsét kívántak a magyar csapatnak. Beültünk egy kávézóba, és hamarosan néhány izlandi lépett asztalunkhoz, hogy csináljunk közös képeket. Sőt, két osztrákkal is találkoztunk ugyanitt, akik saját csapatuk meccse helyett a magyar–izlandit választották. Igazi fiesztahangulat volt a városban, rengeteg ismerőssel, Haladás-szurkolóval találkoztunk, de összefutottunk Sallói Istvánnal és Mátyus Jánossal is. A stadionhoz vezető kétszer kétsávos sugárutat teljesen lezárták, arra hömpölygött a tömeg. A lelátókon is elképesztő hangulat uralkodott, a himnusz éneklésénél libabőrös lett az ember, az egyenlítő gólunknál pedig szinte felrobbant az aréna. Nem tudom, hány magyar lehetett, de nekem úgy tűnt, a 62 ezres stadion fele magyar volt, tehát becslésem szerint legalább 30 ezren voltunk magyarok. Jónéhány nagy sportlétesítményben, meccsen jártam már, eddig a liverpooli atmoszféra vitte nálam a prímet, de most a magyar–izlandi került az első helyre. Megjegyzem: szorosan ott van mögötte a magyar–norvég pótselejtező Üllői úti élménye. Ott is fantasztikus volt a hangulat.

 

- Ami a szakmai részt illeti, szerintem Király Gabi ismét remekül védett, ha az első félidőben nem fogja meg az izlandi csatár ziccerét, gondban lehettünk volna - folytatta Tóth Miklós. - Gabival egyébként csütörtökön telefonon beszéltem, a meccs előtt már nem akartam zavarni. Jó volt látni, hogy a magyar csapat csak ment és ment előre, érezni lehetett az erőt a gárdában és azt is, hogy nem pánikolnak a játékosok. A lefújás után együtt elénekeltük a himnuszt a játékosokkal, fél óra is eltelt, mire kiürült a nézőtér. De az ünneplés a marseille-i kocsmákban, szórakozóhelyeken tovább folytatódott, mindenütt örömittas honfitársainkba botlottunk. A lyoni Magyarország–Portugália mérkőzést a Haladás tulajdonosaival, Illés Bélával, Halmai Gáborral és Kóbor Lászlóval a helyszínen tekintjük meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!