Répcelaki Szabadegyetem

2018.11.30. 07:00

Előadás és kiállítás volt Semmelweisről

A Répcelaki Szabadegyetem sorozat részeként, Semmelweis 200 címmel tartott előadást dr. Gombay Csongor főorvos szerdán 17 órakor a művelődési házban.

Budai Dávid

Dr. Gombay Csongor példaképéről beszélt

Fotó: VN/Varga Ákos

A főorvos előadásában részletesen ismertette a kétszáz évvel ezelőtt született Semmelweis Ignác életrajzát, akit – mint megtudhattuk – orvosként az egyik példaképének tekint. Semmelweis rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után átjártak a szülészeti osztályra, és ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandósokat. A bábák nem végeztek boncolást, így a vérmérgezés harmadannyi esetben fordult elő a szegényebbeket kiszolgáló klinikán, mint az orvosokén.

Dr. Gombay Csongor példaképéről beszélt
Fotó: VN/Varga Ákos

Az anyák megmentőjeként is ismert orvost kortársai nem ismerték el, pedig már 1861-ben írt könyvében rávilágított arra, hogy van összefüggés a kórbonctan 1823-as fellendülésének és a gyermekágyi láz áldozatai számának felfutása között. A dublini szülőotthonban, ahol nem volt kórbonctan sokkal kevesebben haltak meg, mint a bécsi kórházban. Rájött, hogy a fertőzés egyszerű kézmosással megelőzhető. Az előadáshoz kapcsolódik a házasságkötő teremben berendezett: A Semmelweis-ikon című kiállítás, amit az orvostörténeti múzeum gyűjteményéből állítottak össze. A tárlat december 14-éig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában