vaol.hu podcast

2023.04.09. 19:00

Vaol Podcast: egy fiatal művészettörténész, Pintér Bálint a wagrami épületkerámiák nyomában

Tömböly Ágnes

Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató és Pintér Bálint művészettörténész a kiállításon

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

Pintér Bálint művészettörténész tudományos kutatásai ihlették a Sorozatgyártott homlokzatok: wagrami épületkerámiák Szombathely építészetében című tárlatot, aminek az elmúlt hetekben a Berzsenyi Dániel Könyvtár adott otthont. Ez a kiállítás irányította a figyelmünket az egyedi, mégis ipari körülmények között gyártott, 19. századi építészeti megoldásra. A tárlat ugyan már nem átható, de Vas vármegye középületein bármikor megcsodálhatjuk az egykori osztrák üzemből kikerült terrakottákat. 

 

© Cseh Gábor
Fotós: Cseh Gábor / Forrás: VN/archív

Pintér Bálint, aki e témában írta meg doktori disszertációját is, podcast adásunkban a többi közt arról beszélt: hogyan kezdődött el az épületkerámiák sorozatgyártása Európában; minek volt köszönhető a wagrami üzem termékeinek gyors elterjedése, népszerűsége;  Szombathelyen hol láthatjuk mind a mai napig ezeket a terrakottákat; s hogy fiatal művészettörténészként hogyan talált az érdekes, mégis kevésbé ismert és kutatott témára.

© Cseh Gábor
Fotós: Cseh Gábor / Forrás: VN/archív


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában