Derült időben látszanak a csillagok

2023.11.04. 14:32

13 évente láthat ilyet - Érdemes lesz felnézni az égre, Vasban is láthatjuk a Jupitert

Öt nappal ezelőtt a holdfogyatkozás emelte az égre a szemeket, de látványosságokból nem fogyott ki az égbolt, most a Jupiter az, amire érdemes rácsodálkozni.

Vaol.hu

Forrás: kisalfold.hu

Pénteken és szombaton távcsővel még akár a déli egyenlítői sávban tomboló óriási vihart, a Nagy Vörös Foltot is elcsíphetjük, de ha nincs profi távcsövünk, vagy nem hagynak észlelni a felhők, akkor se csüggedjünk: még egy jó darabig megfigyelhető a látványosan ragyogó bolygó - akár holdastul is - írja a kisalfold.hu.

Ábrahám Csaba tanító, amatőr csillagász, az Androméda Közösségi Csillagászati kör egyik oszlopos tagja mesélt a Kisalföldnek a jelenségről.

A Jupiter 13 évente oppozícióban van, azaz szemben a Nappal. Ennyi földi év alatt futja körbe a Napot. Pontosabban 12 alatt, a plusz egy év a Föld pályájából fakadó korrekció. Ilyenkor van a legközelebb a Földhöz. Ezért fényesebbnek, nagyobb átmérőjűnek látszik. - November 3-án, pénteken volt fizikailag legközelebb, de a több mint 700 millió km-es távolság miatt hetekig ilyen fényes és alig észrevehetően távolodik.

Ábrahám Csaba tanító, amatőr csillagász, az Androméda Közösségi Csillagászati kör egyik oszlopos tagja.

Ábrahám Csabát épp Debrecenben érte utol a kisalfold.hu, ahol kevésbé felhős ég mellett le tudta fotózni, hogy még a belvárosi fényszennyezés ellenére is szépen kivehető a Jupiter.

Jó hír az égbolt szerelmeseinek, hogy ez a csodálatos fényesség legalább Mikulásig tartja magát. A Jupiter egészen január végéig megfigyelhető lesz a delelési magasságán, teljes pompájában. Ezt követően egyre hamarabb nyugszik majd, míg április elején végül el nem tűnik a Nap fényében.

A stellárium képe merre kell keresni a Jupitert.

A Jupiter szabad szemmel is nagyon látványosan ezekben a napokban, de már egy kisebb kézi távcsövet felé forgatva is feltűnik körülötte négy fényes pontocska: ez a 4 legnagyobb holdja, a Galilei-holdak: az Io, az Europa, a Ganymedes és a Callisto. Ezek olyan fényesek, hogyha a bolygó túl nem ragyogná őket, szabad szemmel is megfigyelhetőek volnának. Könnyen lehet azonban, hogy nem látjuk őket mind egyszerre, akkor egy épp előtte, vagy mögötte helyezkedik el. Valójában a holdjai olyan fényesek, hogy ha a bolygó ragyogása nem lenne mellettük, szabad szemmel is láthatnánk őket.

50-100 szoros nagyításra képes tácsvővel pedig már a jellegzetes felhősávokat és viharokat is lehetőségünk van megfigyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában