Választás 2024

2024.04.20. 11:47

Választás 2024: Így indult a kampány Vasban (Folyamatosan frissül)

Választás 2024: hivatalosan is elkezdődött a kampányidőszak. Június 9-én európai parlamenti, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választást tartanak. Az ajánlóívekkel már vármegyeszerte kopogtatnak a vasi polgármester- és képviselőjelöltek.

Vaol.hu

Fotó: MW-archív/Kállai Márton

Április 20-ával hivatalosan is eldördült a stratpisztoly, megkezdődött a választási kampány.

Tájékozódjon hiteles forrásból: itt a Vas Népe választási kisokosa
Fotó: MW-grafika

 Választási kisokosunkban korábban már leírtuk: a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a 216 vasi település közül négy városban haladja meg a tízezer főt az ott élők száma – ők egyéni körzetek képviselőire adhatják le szavazataikat. A választásra jogosultak száma Körmenden 8744, Kőszegen 9355, Sárváron 11 455, Szombathelyen 61 478. A többi 212 településen összesen 65 832 választópolgár él. Itt a képviselők választása egyéni listás választási rendszerben történik, azaz a település egésze alkot egy választókerületet. 

Választási plakátok és ajánlói aláírásgyűjtés

A köztereken megjelentek a választási plakátok, a polgármester- és képviselőjelöltek közül pedig már többen felvették az ajánlóíveket és vármegyeszerte kopogtatnak az ajánló aláírásokért. 

Horváth Zoltán, Csepreg polgármestere újrázna a város élén, kezében a választási ajánlóívek 
Fotó: VN/Facebook

Csepregen Horváth Zoltán polgármester újrázna, közösségi oldalán szombaton reggel tájékoztatott arról, felvette az ajánlóíveket a helyi választási irodában. Az elkezdődött választási kampányhoz kapcsolódóan ugyanakkor borúsabb hangvételt is megütött: 

(...) azzal is tisztában vagyok, hogy most jön az az időszak, amikor a hírnevem rontásával, személyem rossz színben feltűntetésével próbál(nak) majd előnyre szert tenni az ellenem induló egyes jelölt(ek).

Ígérem önöknek, megpróbálok távol maradni a sárdobálástól, mert nem szeretném, hogy a média a városunkban zajló méltatlan vitáktól, szóváltásoktól, alaptalan vádaskodásoktól lenne hangos. Olvasson inkább mindenki a gyönyörű tavainkról, kiváló borainkról, a pezsgő civil életről!

- közölte Horváth Zoltán, csepregi polgármester. A városvezető bejegyzéséről itt olvashat bővebben. 

Lendülettel és tapasztalattal Sárváron

Kondora István és csapata már gyűjti az ajánlói aláírásokat Sárváron
Fotó: VN/Facebook

Sárváron Kondora István és csapata szombat reggel óta gyűjti az ajánló aláírásokat a város nyolc választókörzetében.  

Megosztotta a Fidesz-KDNP sárvári képviselőjelöltjeinek névsorát is, aszerint az 1. számú egyéni választókerületben Varga Károly, a 2. számúban Németh Ernő,  3. számúban dr. Máhr Tivadar, a 4. számúban Kampelné Kozlovszki Marianna, az 5. számúban Németh Róbert, a 6. számúban Vinter István, a 7. számúban Kondora István, a 8. számúban pedig Varga Jenő méretteti meg magát. 

Kondora István szombat reggeli bejegyzéséről itt olvashat bővebben. 

Lenkai Nórának összegyűlt a szükséges ajánló aláírás 

Szombathelyen is gőzerővel gyűjtik a pártok és más, politikai tevékenységet folytató szervezetek polgármester- és képviselőjelöltjei az ajánló aláírásokat. 

Összegyűltek a polgármester jelöltségemhez szükséges ajánlások. Köszönöm a támogatást, megyünk tovább! 

- közölte szombaton fél 12-kor Lenkai Nóra, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje közösségi oldalán, hozzátéve: "Csak a béke! Csak a Fidesz!"

Szintén Szombathelyen Czeglédy Csaba, a Derkovits városrész önkormányzati képviselőjelöltje a közösségi oldalán azt tudatta: leadta az induláshoz szükséges ajánló aláírokat a helyi választási irodában. 

Czeglédy Csaba, szombathelyi képviselőjelölt a városháza előtt
Fotó: VN/Facebook

Szeretném tovább folytatni a szombathelyiek szolgálatát.

- ezt is közölte Facebook-posztjában az önkormányzati választáson függetlenként induló politikus, akit sokan "Gyurcsány Ferenc ügyvédjeként" emlegetnek. 

Nemény András polgármester egy videó megosztásával indította a kampányidőszakot. "Indul a kampány, kérjük és köszönjük a támogatásukat! Éljen Szombathely" - írta bejegyzésében.   

"Start! Felvettük az ajánlóíveket, a mai naptól kezdődik az aláírásgyűjtés az önkormányzati választásokra" - írta szombat délelőtti Facebook-posztjában a Jobbik országgyűlési képviselője, Balassa Péter. Mint arról korábban írtunk: civil szervezet színeiben indul a jobbikos politikus polgármesterjelöltként. 

További részleteket a szombathelyi önkormányzati választási kampány indításáról itt olvashat. 

Elkezdték a kampányt Celldömölkön is

Celldömölkön kilenctagúra csökken a képviselő-testület tagjainak száma az önkormányzati választást követően. A celli választópolgárok így 2024-ben először listára adhatják le szavazataikat.

Fehér László, celldömölki polgármester és csapata 
Fotó: VN/Facebook

 Fehér László  polgármester 2002 óta töretlenül irányítja a kemenesaljai város önkormányzatát, mostani csapatával egy Facebook-posztban jelentkezett be. "Hivatalosan is megkezdődött a kampányidőszak, megkezdtük az ajánló aláírások gyűjtését" - közölte.

Délelőtt a celldömölki totózónál, a postánál, a KMKK előtt, az alsósági központban várták a polgárokat. A jelöltekről itt írtunk részletesebben. 

Dala Ferenc választókerületi elnök és Nagy Gábor, a Mi Hazánk polgármesterjelöltje a celldömölki standnál
Forrás: Mi Hazánk Celldömölk Facebook-oldala

Dala Ferenc, a Mi Hazánk Észak-Vas vármegye választókerületi elnöke közösségi oldalán a napokban közölte: Dúró Dóra szombathelyi fórumán hivatalosan is bejelentették a celldömölki és kőszegi polgármesterjelölteket. Cellben Nagy Gábor, a szervezet alelnöke, Kőszegen pedig Giczy József Vas vármegyei elnök indul a polgármesteri címért. 

Nagy Gábor és Dala Ferenc,  valamint a párt helyi alapszervezetének tagjai szombaton Celldömölkön gyűjtik az alárásokat - erről posztjukban számoltak be. Standjukkal szombaton 16 óráig a Turul szobornál várják a választókat.

Huszár Gábor: Megyünk tovább

Szombat délben tette közzé videóüzenetét Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere, amiben közölte: összegyűjtötte a polgármesterjelöltséghez szükséges ajánlásokat. 

Huszár Gábor Szentgotthárdon folytatná városvezetői, építő munkáját
Forrás: Huszár Gábor közösségi oldala

Megyünk tovább. Békében Szentgotthárddal , békében az országgal és békében Európáért. Erre csak a Fidesz-jelöltek alkalmasak

- közölte. Itt megnézheti a polgármester videóját. 

Kondora István eközben a Sárvári Helyi Választási Irodában leadta az ajánlásokat; a politikus és valamennyi képviselőjelölt-társa összegyűjtötte az induláshoz szükséges aláírásokat. 

Kondora István is összegyűjtötte a polgármesterjelöltséghez szükséges ajánlásokat
Fotó: VN/Facebook

Eldördült a startpisztoly Kőszegen is

Básthy Béla polgármester és csapata is megkezdte a kampányolást és az ajánlások gyűjtését. Erről a városvezető közösségi oldalán posztolt. 

Tóth Balázs, vasvári polgármester ajánló aláírásai is megvannak

"Néhány óra alatt összegyűltek a szükséges aláírások nekem és képviselőjelölt társaimnak is. Köszönjük az eddigi támogatást és folytatjuk a gyűjtést ezután is. Hittel és becsülettel Vasvárért" - írta közösségi oldalán szombaton 14 órakor Tóth Balázs, Vasvár polgármester.

Középen Tóth Balázs, vasvári polgármester és csapata
Fotó: VN/Facebook

Kell egy csapat! (Minarik Ede után szabadon). Mert egyedül nem megy...

- írta pár nappal ezelőtt Facebook-oldalán Tóth Balázs, aki régi-új csapatának tagjait is bemutatta a vasváriaknak:

 Dr. Pataky Pál (egészségügy), Galambos István (minden, ami zöld), Unger József (sport, turizmus, rendezvényszervezés), Szabó Zoltán (zene, oktatás, kultúra), Gallen Attila (vállalkozás, ifjúság). 

 

Dr. Máhr Tivadar: Köszönjük - Leadtuk az ajánlói akáírásokat a választásra 

Dr. Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere és a Fidesz helyi csoportjának elnöke közösségi oldalán mondott köszönetet a választóknak és az aktivistáknak a támogatásért. Megerősítette: néhány óra alatt összegyűjtötték a hivatalos jelöltté váláshoz szükséges ajánlói aláírásokat.

Bana Tibor Szentgotthárdról jelentkezett be

Bana Tibor, az exjobbikos politikus, a Közösen Vas Vármegyéért Egyesület elnöke közösségi oldalán Szentgotthárdról jelentkezett be: "Változást Szentgotthárdon!" - írta, hozzátéve: rengetegen támogatták polgármesterjelöltségét, Bartakovics Andrea és Seiler Miklósné képviselőjelöltségét, illetve a Közösen Vas Megyéért Egyesület vármegyei listáját.

Bana Tibor (középen) is indul a szentgotthárdi polgármesteri székért 
Fotó: VN/Facebook

Bana Tibor mellett a polgármesterjelöltséghez Sütő Ferenc is felvette az ajánlóíveket a helyi választási irodában. A politikus képviselőként három ciklus óta foglal helyet a szentgotthárdi képviselő-testületben, szombaton azt írta közösségi oldalán: "(...) egy választás lehetőséget ad arra, hogy új fejezetet nyissunk településünk életében, adott esetben frissességet és új lendületet adjunk dolgoknak". 

Sütő Ferenc polgármesterjelöltként indul Szentgotthárdon
Fotó: VN/Facebook 

Körmenden eddig csak egy ember vette fel a polgármesterjelölti ajánlóíveket

Dr. Szabó Barna
Dr. Szabó Barna, a Fidesz-KDNP körmendi polgármesterjelöltje
Fotó: VN-archív/Szendi Péter

A Nemzeti Választási Iroda aktuális nyilvántartása szerint Körmenden a polgármesterjelöltséghez az ajánlóíveket eddig egy ember vette fel: dr. Szabó Barna. A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje közösségi oldalán szombaton 16 óra körül posztolt a helyi választási iroda épületéből kilépve.  

A képviselőjelöltek és a saját magam nevében is köszönöm a támogatást és a biztató szavakat mindenkinek!

 - írta Facebook-posztjában dr. Szabó Barna. 

Szombathelyen Nemény András leadta a szükséges ajánlásokat 

Szombat délután fél 5-kor került ki Nemény András polgármester Facebook-oldalára egy új videóbejegyzés, amiben arról tájékoztatott: az Éljen Szombathely Egyesület valamennyi jelöltje leadta a szükséges támogató aláírásokat. Kitért arra is: a kampányban szeretnék megmutatni, az elmúlt években mit tettek le az asztalra, és azt is, hogy mi az, amit a következő években terveznek.

Az Éljen Szombathely Egyesület jelöltjei a városháza előtt, középen Nemény András 
Fotó: VN/Facebook

 

 

 

 

Élő közvetítésünket lejjebb görgetve olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában