Megrázó tragédia

2024.05.03. 09:09

Méhszúrás végzett három lóval egy vármegyehatárhoz közeli településen - Megdöbbentő videó az egyik lóról

Megrázó tragédia történt nemrégen egy iváni gazdaságban - írja a kisalfold.hu. Méhek támadták meg a karámjukban békésen legelésző lovakat, közülük három kínok között pusztult el. A gazda és családja négylábú barátai elveszítését próbálja feldolgozni, s azon vannak, hogy többé ne fordulhasson elő hasonló. Ezért osztotta meg történetét Pócza Albert.

Vaol.hu

Pócza Albert és családja négylábú barátai elveszítését próbálja feldolgozni, s azon vannak, hogy többé ne fordulhasson elő hasonló.

Forrás: kisalfold.hu

– A ló a mindenem. Családi gazdaságban dolgozunk édesapámmal, állatokat tartunk. Én már négy éves koromtól foglalkozom a lovakkal.  A nagyszüleimtől örökölt területünk egy része legelő a lovak számára. Nem is a birtokhatárra, hanem 50 méterrel beljebb húztam fel a kerítést. A második szomszédban egyre több méhkaptárt hoztak, mára már 128 méhcsalád van bejelentve. Rendszeresen odajárnak a lovak itatójához a méhek, van, hogy az udvarunkon több száz van belőlük. Bennünket és a szomszédokat is megszúrják közbe-közbe. Falun élünk, az ember nem szalad sehova, ha valami megcsípi. Próbáltuk már a jószomszédi viszony miatt kérni, hogy vigyék el a méheket – kezdte korábbról a történetet a kisalfold.hu érdeklődésére Pócza Albert.

Békésen legelésző ló és méhszúrás

- De mi is történt azon a bizonyos tragikus április 9-én? – kérdezte a Győr-Moson-Sopron vármegyei portál a fiatal gazdát.

- Édesapám hátrament a legelőre megnézni a lovakat, és arra lett figyelmes, hogy a versenylovam a földön fetreng, rajta temérdek méh. Azonnal telefonált nekem, hogy menjek haza, mert éppen a faluban dolgoztam. Azonnal otthon voltunk, odarohantam az egyik lovamhoz, de 4-5 méterre lehettem, amikor engem is megtámadtak. Hirtelen nem jutott más eszembe, elfutottam egy teherautóért, raktam rá kis szalmabálákat, azokat meggyújtottam a platón és odajártam a közelükbe, hátha attól elmennek. Úgy tudom, hogy a méhek nem szeretik a füstöt, csak az volt a probléma, hogy a füstben próbáltuk kezelni a lovakat, de mindig ki kellett jönni, mert majdnem mi is megfulladtunk.

Azt mondják, a ló néhány méhcsípéstől is elpusztulhat, ebben az esetben pedig ezernyi méhszúrás érte őket

– idézte fel Albert a fájdalmas emlékeket.

A ló fejét ezernyi méhszúrás érte
Forrás: Pócza Albert

Vízsugárral, füsttel próbálták meg távol tartani a méheket

– Azonnal hívtam méhek tulajdonosát, de a falubeli méhészek hamarabb értek oda: gyakorlatilag senki nem tudott csinálni semmit. A polgármester hívta a katasztrófavédelmet. Jöttek a tűzoltók, ők vízsugárral hűtötték a lovakat, és addig nem támadtak bennünket, így tudtuk őket kezelni. A doktor úr mindent megtett, amit tudott ebben a veszélyes helyzetben is.

Hálás vagyok mindenkinek, aki abban a lehetelne helyzetben a segítségemre sietett

– összegezte a kisalfoldnek az iváni gazda.

Az állatorvos munkáját is nehezítették a méhek

A kiérkező állatorvos a helyszínen azt látta, hogy több riadt ló folyamatos mozgásban volt, két állat feküdt a réten egy pedig állt, de nem mozdult.

– A fekvő lovak mellé érve a tulajdonossal megkezdtük az állatok szakszerű kezelését, ezt azonban nehezítette a hajamba, arcomba mászó méhek raja. Egyidőben 20 méh biztosan volt a fejemen, ezek nagyban nehezítették a kezelést, többször menekültem füstfelhőbe, hogy leszálljanak rólam – írta, milyen körülmények között kellett a munkáját végeznie. – A lovak teste, de főleg a feje körül kisebb-nagyobb rajokban voltak méhek , az álltok emiatt csapkolódtak, nehezen kezelhetők voltak. A fekvő állatokon erős allergiás tünetek, csalánkiütéses bőr, valamint rengeteg méhfullánk volt – írta a jelentésében az állatorvos, majd a továbbiakban részletezte a kezelésüket leírva azt is, hogy a felnőtt ló és egy csikó helyben elpusztult, a másik csikó állapota válságos volt. A többi lovat is kezelte injekciókkal, azok viszonylag jól voltak. Sajnos három lovat gyilkoltak meg a méhek.

– Azóta is mindennap felhívom a méhészt. Felajánlottam neki egy területemet ingyen. Ott nem zavarnának senkit sem a méhei, de nem akarja elszállítani őket. Pedig ahogy a lovaimat megtámadták, egy embert is megtámadhattak volna. Nem tudom, mennyi csípett meg, mert a lovaim mentésével voltam elfoglalva és nagy stresszben voltam, de estére én is kórházba kerültem. 35 volt a pulzusom, 82 a szaturációm, a vérnyomásomat már nem tudták megmérni, anafilaxiás sokkban voltam, adrenalin injekcióval hoztak vissza – mesélte a lapnak a gazda, aki azon kívül, hogy évek óta szervezi a nemzeti vágta iváni futamát, lovasnapot tart, gyerekeket kocsikáztat, a gazdaságban is vendégül szokta látni az ovisokat. Felmerül a kérdés: mi van, ha a jó időben vannak itt és velük is megtörténik?

Természetesen a portál megkereste a méhek gazdáját, aki apósa telkén tartja a méheket. Meg szerettük volna kérdezni az esetről, ám ő azt mondta, nem kíván nyilatkozni az ügyben. – Jelenleg jegyzői döntés alatt van az ügy, birtokvédelmet kértek a méheim ellen. Ennek az ügynek a lezárásáig nem szeretnék szólni semmit.

Teljes cikket ITT olvashatja!
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában