emlékév

2018.09.12. 14:00

Mátyás, az első modern magyar Celldömölkön

Mátyás király (1443–1490) 1458-ban foglalta el a trónt: születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulóját emlékévvé nyilvánította a Nemzetpolitikai Államtitkárság. A KMKK Móritz Galériája kiállítást rendezett az alkalomra.

Ölbei Lívia

A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár (KMKK) a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének celldömölki csoportjával együttműködésben rendezte meg a kiállítást, amelyet Lendvai Istvánné történelemtanár, a helyi honismereti munkaközösség vezetője ajánlott a közönség figyelmébe.

Számos különlegesség

Mátyás király tetteiről „nemcsak krónikák, versek, értekezések, korának törvényei, oklevelei tudósítanak, hanem a szájhagyomány is”. Uralkodása alatt a magyarországi humanizmus fellegvárává vált a királyi udvar, Budán a firenzei akadémia kihelyezett tagozata működött. Uralkodása idején alkotott Janus Pannonius. Mátyás király „az első modern magyar: a magyar középkorból nőtt ki, de az eljövendő századok minden szép emberi vonását kivirágoztatta magában”. Mi volt hát élete célja? Gouth Kálmán, a tragikus sorsú kemenesmagasi történész Mátyás-tanulmánya – amely helytörténeti kuriózum, a KMKK Kresznerics Ferenc Könyvtárának hozzájárulása a kiállítás sikeréhez – választ ad sok más mellett erre a kérdésre is.

Érdemes hát ellátogatni a Móritz Galériába: a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének celldömölki csoportja – dr. Hollósy István, Hetényi József és Döme László – gyűjteményében könyvek, dokumentumok, érmek, kitüntetések, bélyegek, pénzek láthatók.

Veres Szabina és Pótai Violetta a tárlaton
Fotó: Gyuricza Imre

Lendvai Istvánné a megnyitó végére meglepetést tartogatott: az Országos Honismereti Szövetség emléklapot adományozott Hetényi Józsefnek a honismereti mozgalomban végzett kiemelkedő munkájáért. Nagy tapssal ünnepelte őt a közönség.

A kiállítás – amelynek rendezője Németh Katalin, a KMKK munkatársa – szeptember 25-éig tart nyitva a művelődési központ galériájában. VN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában