Hétvége

2015.09.05. 18:37

Az adószabályokról - Staféta dr. Valentyik Istvánnal

A közösségi jogokba ütköző adószabályok miatt késedelmesen érvényesített áfa-visszaigénylések után késedelmi kamatot kaphatnak-e a sérelmet szenvedők? – kérdezte dr. Gyimesi Mária.

Bajdó Bettina

Dr. Valentyik István ügyvéd válaszol: – Az Európai Unió Bírósága 2011-ben hozott ítéletében megállapította, hogy a korábbi szabályozás ellentétes a tanács közös hozzáadottérték-adó rendszerről szóló irányelvével.

Fotó: Vincze Kornél

Bár a Magyar Országgyűlés módosította a hazai adójogi szabályokat, ugyanakkor nem állapított meg a korábbi közösségi jogba ütköző szabályozás miatt és az adóalanyokat ért, a pénzügyileg nem rendezett beszerzésekhez képest később visszaigényelhető áfából fakadó hátrányok kárpótlására vonatkozó rendelkezéseket. Kevés cég van tisztában azzal, hogy amennyiben 2011. évig volt olyan pénzügyileg nem rendezett beszerzése, amely után áfa-visszaigénylésre lett volna jogosult, azonban az akkor hatályos adójogi szabályok miatt ezzel nem élhetett, úgy megfelelő szakember segítségével és eljárásban lehetősége van az emiatt keletkezett pénzügyi veszteség után járó késedelmi kamat visszaigénylésére. Dr. Horváth Ákos Milán ügyvédet kérdezem: Mi az ügyvéd szerepe a tanú, illetve a gyanúsított kihallgatásakor?

A staféta következő vendége: dr. Horváth Ákos Milán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!