Hétvége

2017.06.23. 17:02

Mesélő házak - 27 évig posta nélkül működött Nárai

A 18–19. századi térképek azt mutatják, hogy a megye székhelyét a járási központokkal a „via commertialis”-nak nevezett, bizonyos törvényhatósági utak kötötték össze.

Feiszt György

Barabás Ágnes postamesternő, az 1885 júniusában Náraiban megnyílt hivatal első vezetője az ősz folyamán azzal a kérelemmel fordult a járási főszolgabíróhoz, hogy utasítsa az útkaparót az országúton található gödrök szorgalmas becsinálására, mert „a Szombathelyre tartó fuvaros szekerek annyira tönkre tették, hogy azon a postakocsi és a lovak is állandó veszélyben vannak”. A Monarchiában az 1867-es kiegyezést követően megváltozott szabályozás miatt a postakocsik személyszállítást már nem végeztek. A Szombathelyről Pornóapátin, Monyorókeréken (Eberau) át Pusztaszentmihály (Großpetersdorf) járási székhelyre közlekedő postaszolgálat csak leveleket és csomagokat szállított. Két esztendő elteltével a Náraiba címzett leveleket már a Monyorókerék község és a Szombathely 2. sz. posta között naponta közlekedő kocsiküldönc kézbesítette.

A jelenlegi épület a Magyar Posta és a község közös beruházásának eredménye
Fotó: Unger Tamás

A postaforgalom azonban a vártnál rosszabbul alakult. Ennek nyomán a Soproni Postaigazgatóság levelet küldött Nárai elöljáróinak, amelyben kiemelte, hogy „a postahivatal megléte a község további előnyére válna” és kérte, vállalják magukra a postamester évi 150 forint fizetését, valamint az épület működtetéséhez szükséges negyven forint további költséget. Az egyezség nem jött létre, így a Náraiba címzett levelek 1887-től ismét csak U(tolsó) P(osta) Szombathely címzéssel érkeztek. Új posta Náraiban 27 év múltán, 1914 márciusában, az első világháború kitörése előtt három hónappal nyílt. A hivatalt a trianoni döntés ellehetetlenítette, és a Náraiba címzett leveleket 1928-tól már a Felsőcsatárra közlekedő gépkocsijárat szállította. A hivatal Náraiban a mindenkori postamester tulajdonában álló épületben, 1945-től a Markócs-féle vegyeskereskedésben működött. A jelenlegi épületet a posta és a község közös beruházásában építették. A Petőfi Sándor utca 43. sz. épületet 1965. október 28-án adták át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!