Hírek

2014.10.18. 13:14

A fehér bot napján - vak és gyengénlátók a fókuszban

Október 15. a fehér bot világnapja. Ez alkalomból a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete ünnepséget szervezett szombaton.

Médiaközpont

dr. Bátor György szemész szakorvos osztályvezető főorvos beszél

Figyeljünk oda a hátrányos helyzetűekre és a fogyatékkal élőkre, hiszen ők is a társadalom teljes jogú tagjai – mondta köszöntőjében Goda István, az egyesület elnöke. A szervezetnek közel háromszáz tagja van megyeszerte. Feladatuk a látássérültek érdekvédelme, képviselete, a nehézségeik és problémáik megoldásában való közreműködés, tájékoztató előadások szervezése, programok, rendezvények kezdeményezése. A fehér bot nemzetközi napja alkalmából ünnepségre várták az érdeklődőket az egyesület Vörösmarty utcai székházába. Előadásában dr. Bátor György szemész, osztályvezető főorvos megemlékezett Batthyány-Strattmann Lászlóról, a szegények orvosáról születésének közelgő évfordulója alkalmából, majd a szembetegségek kialakulásáról, természetéről, gyógyítási lehetőségeiről beszélt. Átadták a fehér bot napján megrendezett sakk- és lengőtekeverseny díjait, majd zenés-verses kulturális műsor következett, amelyben közreműködött többek között a gyöngyösfalui férfikar és a szentkirályi polgári kör nótaköre.



Magyarországon több mint negyvenezer látássérült ember él, akik születésüktől kezdve, vagy valamilyen betegség, baleset következtében szenvedtek látáskárosodást. Közülük minden negyedik vak. Október 15-én világszerte igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldási lehetőségeit, a társadalomba való beilleszkedésük útját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!