Hírek

2016.06.27. 17:05

A gép vigyázna rá a szabadban

Szombathely – A súlyosan beteg, ágyhoz kötött kisfiú most még az otthonát sem hagyhatja el.

Budai Dávid

Segítsünk neki, hogy ez megváltozzon! Hosszas vívódás után – mivel még soha senkitől nem fogadott el segítséget – a Szombathelyen élő Vigh Andrea azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy ha tudunk, segítsünk neki abban, hogy kisfiát ismét kivihesse a szabad levegőre, mivel november óta erre nincsen mód. Történetük azonban jóval korábban kezdődött. A tízéves Andris agya a születéskor nem kapott elég oxigént, ezért halmozottan sérült, súlyosan epilepsziás, ráadásul folyamatosan ágyhoz van kötve. Édesanyja négyéves kora óta táplálni is csak szondán keresztül tudja. A kisfiú tavaly ősszel kórházba került, ahol négy nap után kétoldali tüdőgyulladást kapott, és lélegeztetőgépre került. Hat hétig a gépek tartották életben. Andrisnak majdnem két hónapig kellett kórházban lennie, ahol életmentő műtétet hajtottak végre és végül egy kanült helyeztek be, hogy a garatban a levegő szabad áramlását biztosítani lehessen.

Félévente 15 alkalom ingyenes, utána már fizetni kell a gyógytornásznak, ezért Andrea maga tornáztatja Andrist Fotó: Unger Tamás

Azóta ezen a kanülön keresztül egy hálózatról működő szívóberendezés szívja ki folyamatosan a tüdőben felgyülemlett váladékot. Itt azonban nem lehet szünetet tartani, a szívásnak folyamatosnak kell lennie. Éppen ezért az ágyhoz kötött kisfiú nem hagyhatja el az otthonát, édesanyja még orvoshoz sem tudja elvinni. Van azonban akkumulátorról működő szívóberendezés is, amelynek segítségével el tudnák hagyni a lakást. Ez azonban pénzbe kerül, sok pénzbe.

Andrea nem számíthat senkitől segítségre, hiszen gyermekét egyedül neveli. Jövedelme mindössze az ápolási díjból, a családi pótlékból és a gyerektartásból áll, ez pedig nagyon kevés. Ráadásul - most, amikor novemberben Andris kórházba került - kis híján elesett az ápolási díjtól is, mivel a szabály úgy szól, hogy ha két hónapig folyamatosan kórházban van az, aki ellátásra szorul, akkor arra az időszakra nem jár ez a díj. Persze így logikus, hiszen a kórházban a gondozott megkapja az ellátást; hogy a gyermekét főállásban ápoló anya miből él ez alatt a két hónap alatt, senkit nem érdekel. Szerencsére ezt megúszták, mivel Andris hét hét után elhagyhatta a kórházat.

Andrea élete nem könnyű. Mivel albérletben laknak, a lakás bérleti díja és a rezsiköltség minden pénzüket felemészti, nem beszélve a kisfiú ápolási költségéről, amely szintén csaknem tízezer forintos kiadást jelent havonta, mivel egyre több gyógyszer kerül ki az államilag támogatott szerek közül. Ráadásul most a szívóberendezés szűrőbetétjét is háromhetente kell cserélni, ami szintén havi 3 ezer forintos költséget jelent, és hol van akkor még a többi kiadás, ami az élethez elengedhetetlen.

Andrea munkavállalásról nem is álmodhat, mivel Andris gondozása szó szerint 24 órás szolgálat, és egyáltalán nem könnyű feladat. Olyannyira nem, hogy több szakképzett ápoló is visszautasította már a feladatot. A kisfiút egy percre sem lehet egyedül hagyni. Andrea nem is hagyja, ezért ha véletlenül el kell mennie valahova, komoly szervezést igényel annak megoldása, hogy mindig legyen otthon valaki. Sokszor éjjel is fel kell kelni hozzá, mert az epilepsziás görcsök leginkább ilyenkor jönnek elő.

Andris magántanuló, egy gyógypedagógus hetente egyszer jár hozzá, és persze szükség van gyógytornászra is, hogy ne alakuljanak ki felfekvések. Az állam félévente 15 alkalmat kifizet, de utána már saját zsebből kellene megoldani. Mivel ez alkalmanként 4 ezer forintba kerül, remény sincs rá. Így Andrea tornáztatja mindennap a fiát, hogy a sokszor görcsbe rándult izmok valamelyest kilazuljanak. Andrisért édesanyja mindent megtesz, amit csak tud, ám az élet úgy hozta, hogy ez most nem elég, ezért határozta el, hogy életében először segítséget kér.

Az akkumulátoros szívóberendezés legolcsóbb verziója körülbelül 100 ezer forintba kerül. Andreának azonban összesen nincs ennyi pénze havonta. Aki úgy érzi, szívesen segítene Andrisnak, a súlyosan beteg kisfiúnak, és édesanyjának, az érdeklődhet szerkesztőségünkben, a 94/522-560 telefonszámon, vagy írjon a [email protected] e-mail-címre, és mi segítünk abban, hogy adománya eljusson hozzájuk. Ha minden előfizetőnk mindössze három forintot adna, az akkumulátoros szívóberendezés ára egy nap alatt összejönne. Bízunk benne, hogy olvasóink felajánlásaiból Andrea meg tudja vásárolni azt a gépet, amely szó szerint az életet jelenti Andrisnak, ha elhagyja otthonát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!