Hírek

2013.04.10. 17:22

A Herman iskola 50 éve

Szakma kiváló tanulója országos verseny, a fiatal virágkötők immár XXIV. versenye, a Savaria Floriadae, s mindezen túl félévszázados jubileum. Ez a hét nagyon gazdag programokban a Herman Ottó Szakképző Iskolában.

Némethy Mária

Most először házigazdája a virágkötő szakma kiváló tanulója versenynek a Szombathely oladi városrészén található Herman Ottó Szakképző Iskola.

Az ország öt iskolájából 13 diák méri össze elméleti és gyakorlati tudását. Szerdán írásbeliztek, csütörtökön szóbeliznek, péntek gyakorlatban mutatják be, mit tudnak. Versenyfeladataik között asztaldíszítés, falikép és menyasszonyi csokor készítés szerepel a szecesszió stílusában. Kísérő tanáraik szerdán Kőszegen, Cákon és Ausztriában jártak, csütörtökön Szombathelyt tekintik meg.

A Herman Ottó Szakképző Iskolában virágkötészetet tanító Beretzky Imréné és Hodvogner Csaba igazgató. Jelenleg 550 diák tanul itt (Fotó: Benkő Sándor)

Mazsola, szecska, manó, fecske. Az ország középiskoláiban különböző nevet adnak az újonnan érkezett diákoknak. Szombathelyen a Herman Ottó Kertészeti, Környezetvédelmi, Vadgazdálkodási Szakképző Iskolában töpörtyűnek nevezik a parképítő és fenntartó technikusnak, dísznövénykertésznek, virágkötő és virágkereskedőnek, vagy környezetvédelmi, illetve erdészeti és vadgazdálkodási technikusnak tanuló elsőéveseket.

Ez is hozzátartozik a pénteken fennállása 50. jubileumát ünneplő iskolához. Akárcsak a faültetés hagyománya. 1977-ben Beer tanár úr ballagó kertész osztálya ültetett az oladi iskola parkjában először emlékfát. Az 1980-as évek végétől már a gyönyörű Ernuszt-Szirmay kastély körüli park rekonstrukcióját figyelembe véve teszik ezt végzős osztályok.

Péntek este 6 órától 550 diák, 46 tényleges és 16 óraadó tanár, valamint a meghívott nyugdíjasok együtt ünneplik az iskola fél évszázadát. Felidézik mindazt a változást, ami az 1963-as oladi Mezőgazdasági Szakmunkásképző Iskolából mára lett.

Mi vonzza ma ide a diákokat? Hodvogner Csaba igazgató azonnal kész a válasszal:

- A természet közeli szakmák szeretete. Sok ember van, aki belefásult a betonba, a gépekbe, a városok zajába, vonzódik a természethez. És nem utolsó sorban az is vonzza a diákokat, hogy a felnőttektől hallják: lesz biztos jövőjük, mert ezekből a szakmákból meg lehet élni.

Mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Hermanhoz családi kertész és vadász dinasztiák kötődnek. Ilyen a Bánó család, vagy Öhm Lászlóé, akinek fia, unokája is itt végzett.

A zöldszemléletű oktatással ökoiskolává lett Hermanban büszkék a diákok sikereire, s a környezettudatosság pedagógiájára. A XXI. század rendkívül fontos szemléletmódját alakítják ki a diákokban. Korszerű módon. Három éves fejlesztés során, úgy 12 millió forintba került a megyében ma egyedülálló laborjuk, ahol mikroszaporítást tudnak végezni.

Ünnepel a Herman, s egy kicsit mi is velük. Szombaton, vasárnap  tornatermükben ingyen megtekinthetjük a szakma kiváló tanulóinak, és a fiatal virágkötők idei versenyének minden bizonnyal gyönyörű asztaldíszeit, faliképeit, menyasszonyi csokrait.

Virágkiállítás és szecesszió

Szombaton 10 órakor lesz a szakma kiváló tanulója verseny eredményhirdetése, egyúttal a Fiatal Virágkötők XXIV. Savaria Floriadae Verseny kiállítását nyitja meg V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár. Közreműködik a Vas Megyei Vadászkürt Együttes, a Capella Savaria tagjai és az iskola diákjai. A kiállítás szombaton 18 óráig, vasárnap 9-18 óra között díjmentesen megtekinthető. Szombaton 14 órától a Teleki Blanka iskola  tanulóinak divatbemutatójára, 15 órától a FittAerobik Egyesület bemutatójára várják az érdeklődőket. Vasárnap 10 órakor római katolikus mise kezdődik.11 órakor az Isis Kvartett ad műsort, 14 órától zenei előadásokat tartanak diákok, 15 órától újra a FittAerobik tagjai lépnek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!