Hírek

2013.07.07. 13:55

A hipertónia következménye: szélütés, szívinfarktus, érszűkület

Szombathely – A hipertónia, más néven magas vérnyomás a legelterjedtebb szív-érrendszeri megbetegedések közé tartozik. Világszerte 9,4 millió ember halálát okozza évente és mintegy 1,5 milliárd embert érint.

A hosszantartó, emelkedett vérnyomás megterheli a szívet. Jó, ha van a betegnek vérnyomásmérő készüléke, mert otthon sokkal nyugodtabb körülmények közt lehet hsználni, mondja dr. Birosz Béla háziorvos

Sokszor csak legyintünk, amikor megtudjuk, hogy valakinek magas a vérnyomása, hiszen mindenkié magas, a szomszédasszonyé is. Egyébként sem okoz fájdalmakat, és gyógyszerekkel, illetve odafigyeléssel könnyen szabályozható. A magas vérnyomás azonban annak ellenére, hogy fájdalommentes, nagyobb károkat okoz a szervezetünkben, mint gondolnánk.

- A vérkeringésünk egy zárt rendszer, aminek a szív a hajtómotorja. Vérnyomás alatt tulajdonképpen azt a nyomást értjük, amit a szív és az artériák fejtenek ki, hogy a vért áramoltassák a testben - magyarázza dr. Birosz Béla háziorvos. - Magas vérnyomás betegségről akkor beszélünk, ha a vérnek az ütőerekre, vagyis az artériák falára gyakorolt nyomása meghaladja a normális értéket. Ilyenkor az erek nem tágulnak rendesen, hogy átengedjék a vért a test egyes részeibe, a szívnek erőteljesebben kell dolgoznia, hogy a vért mozgassa, így a vérnyomás emelkedik. A hosszantartó, emelkedett vérnyomás nagyon megterheli a szívet, és olyan súlyos károsodásokat okozhat a szervezetben, mint a szélütés, szívinfarktus vagy az érszűkület. 

Normális vérnyomásról akkor beszélünk, amikor a nyugalomban mért érték nem haladja meg a 140/90 higanymillimétert. A vérnyomás az egészséges ember szervezetében is megemelkedhet, ingadozhat, például fokozott fizikai terhelés, sport vagy stressz esetén, azonban ilyenkor az aktivitást követően hamar visszaállnak a normál értékek. A magas vérnyomásban szenvedők esetében azonban ez nem így történik, a magas értékek tartósan fennmaradnak. Ha többszöri alkalommal is magasabb értéket jelez a vérnyomásmérő, javasolt azonnal orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben. A rendszeres sportolás, az egészséges táplálkozás, a testsúly optimalizálása, a dohányzásról való leszokás és az alkoholos italok elkerülése nagyban segíthet megőrizni a megfelelő vérnyomást. 

- Az esetek nagy részében a magas vérnyomás tünetei sokáig nem jelentkeznek, így nem is okoznak komoly panaszt a betegnek - mondja a háziorvos. - A betegség időben történő felismerése azonban rendkívül fontos, hiszen kezelése és megszüntetése annál eredményesebb, minél előbb kiderül a probléma. Jó, ha van a betegnek vérnyomásmérő készüléke, amelyet otthon, nyugodt körülmények közt használhat. 

A modern orvostudománynak köszönhetően ma már létezik olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszer, amely akár ötven higanymilliméterrel is képes csökkenteni a vérnyomást. Az OEP által is támogatott, készítmény hatékony és biztonságos. E gyógyszer alkalmazásakor kiemelkedő eredmények mutatkoztak olyan hipertóniás felnőttek esetében, akiknek a vérnyomása addig nem volt megfelelően beállítható. 

Ma Magyarországon minden negyedik ember vérnyomása magas, azonban a legtöbben nem is tudnak erről, vagy éppen tudomást sem vesznek róla. illetve sok esetben nem kezelik megfelelően a betegséget. 

Pedig számos vizsgálati adat támasztja alá, hogy a vérnyomás mindössze két higanymilliméterrel való leszorítása legalább hét-tíz százalékkal csökkenti az olyan szív- és érrendszeri események kockázatát, mint az infarktus vagy a stroke.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!