Hírek

2017.06.26. 16:25

A Rába értékes fajok lakhelye - Látványosan javult a vízminőség

KÖRMEND A város kincse a folyó, és ehhez méltóan értékes és különleges élőlények otthona. Szerencsére sokan vigyázzák.

Kozma Gábor

Elindult a tavaszi vízi szezon, így még jobban az érdeklődés középpontjába került a Rába folyó. Amely számos lehetőséget kínál a szabadidő eltöltésére, ennek főként horgászok, vízitúrázók és kirándulók örülnek. - A kikapcsolódás azonban csak úgy lehet önfeledt, ha mindenki figyel a természet és az ember kapcsolatára, a szabályozásokra, annál is inkább, mert a Rába viszonylag háborítatlan - mondta el Tóth Mihály természetvédelmi területfelügyelő.

A folyó számos fajnak - köztük nagyon sok védett élőlénynek - ad otthont. Az ártéri rétjein előforduló védett növények például a kornistárnics, a szibériai nőszirom, a kockásliliom, a holtágakban pedig gyakori a sulyom és a kálmos. A folyóvízben élő fontosabb védett fajok a rábai kérész, a vastagkarmú kérész, a Keffermüller-denevérszárnyú-kérész, ez a három faj hazánkban csak itt fordul elő. Szintén védett a vágotthasú kérész, valamint az erdei szitakötő Utóbbival kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy Magyarország legstabilabb szitakötő-állománya a Rábához kötődik.

A folyó érzékeny világ, tisztítása napi feladattá vált Fotó: Tóth Judit

Ezeken kívül ott van még a feketelábú szitakötő, a négypúpú karmosbogár, a nagy karmosbogár és a tompa folyamkagyló, amelyek mind rendkívül érdekes, és kis példányszámot képviselő élőlények. Ezek a fajok Európa-szerte csökkenő egyedszámot mutatnak a vízszennyezések miatt, sok helyről már el is tűntek. Tóth Mihály megjegyezte: az elmúlt időszakban többször is egyeztettek a túravezetőkkel a folyó használatát illetően. Elsősorban arról tárgyaltak, hogy kellene egyfajta regisztrációs rendszer, amelyben a vízitúrázók, versenyeket bonyolítók jelzik, hogy mikor, mennyien és melyik szakaszon szállnak vízre. Ez eddig csak részben valósult meg, de egyelőre nincs rá lefektetett szabályozás.

Dr. habil. Szinetár Csaba zoológus, főiskolai tanár véleménye szerint az utóbbi tíz évben látványosan javult a Rába vízminősége. Állatvilága egyre jobban kezd hasonlítani arra, amilyennek a hatvanas években megismerte. - Örvendetes, hogy ismét tömegesen rajzik a folyó jellemző kérésze, a dunavirág. A halak között erős állományai vannak olyan védett fajoknak, mint például a német bucó, a törpe csík. A legtipikusabbnak tekinthető rőzsés márna állománya is pozitív irányba változott. Erre utal, hogy a vizsgálatok során a természetes szaporulatot jelző példányok kimutathatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!