Hírek

2017.01.23. 11:52

Alakul a januári hidegrekord Szombathelyen

Ködös, szürke idővel búcsúzik a 2017-es év első hónapja. És lehet, hogy helyi havi hidegrekordot döntünk a tartós mínuszokkal.

Bakos Ágnes

Hétfő hajnalban ülte meg a köd a nyugati országrészt, keleten már éjszaka felhős volt, ott nem is hűlt ennyire le a levegő – magyarázta az időjárási helyzetet Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Vas megyét egy-másfél óra alatt beborította a köd, de ez nem volt meglepő.

– Várható volt, hiszen egy kicsit enyhébb levegő jött a magasban, a Kékestetőn -5 °C van, és a hegyen viharos szél fúj, itt meg -9 °C volt – mondta az észlelő.

A legfrissebb előrejelzések szerint kedden még kitart a ködös idő a nyugati országrészben. A „hidegpacni” Oroszország, Ukrajna felől lemegy egészen Törökországig, és ahogy bemozdul, szerdán, csütörtökön kicsit megmozgatja a levegőt, egy kicsit kitisztulhat az idő – mondta Pétervári Tibor. Persze melegebb akkor sem lesz, sőt, akkor megint éjszaka hidegebb lesz. Ugyanis a hidegpárna visszafogja a hőingást.

Nyirkosabb is a levegő: a hétvégén még hatvan százalék körüli volt a légnedvesség, most, a hét elején nem mozdul kilencven százalék alá. És nem mellékesen ez a levegő sokkal jobban szennyeződik – ezt tapasztalhatjuk Vas megyében is, bár még itt a legjobb a szmoghelyzet az országban.

Anticiklon uralkodik most a térségünk felett

– Pál napjára fordulás látszott még a múlt héten, de már nem valószínű. Majd február 2-án, 3-án jöhet változás, de lehet, hogy csak 5-én – mondta az egyhangú kilátásokról az észlelő. Pál napját, január 25-ét sokan télfordulónak tartják, gyökeres időjárás változást hozhat – de nem idén.

– Ha már mindenki fázik, legyen meg az utolsó harminc év leghidegebb januárja – vélekedett az észlelő, és a hideg-rekord már szépen körvonalazódik Szombathelyen. Évszámokra és mért értékekre emlékeztetett az észlelő: – 1987-ben mínusz 5,1 °C volt a januári középhőmérséklet Szombathelyen. Legutóbb 2006-ban volt hasonló, akkor -4 °C lett, most -4,2 °C-nál járunk – vagyis esélyes a rekord-döntés. De ez "csak" helyi rekord lesz, hiszen az ország más részein ennél is alacsonyabban alakult a hőmérséklet.

A sokévi januári átlaghőmérséklet egyébként -0,8 °C – ezt az értéket január utolsó napjain legfeljebb a legenyhébb, délutáni órákban mutathatják majd a szombathelyi hőmérők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!