Hírek

2016.10.06. 18:30

Az áldozatok között volt egy sárvári honvéd

A Himnusz hangjaival kezdődött a nemzeti gyásznap sárvári megemlékezése, ahol Szibler Gábor történész, a Nádasdy-múzeum munkatársa mondta az ünnepi beszédet.

Turbók Attila

- Az egykori zárda előtt emlékezünk, annál az épületnél, amely 1849. április 28-án Batthyány Lajos első magyar miniszterelnök és Sárvár országgyűlési képviselőjének a börtöne volt, egy éjszakára - mondta az ünnep szónoka. Hangsúlyozta, ezen épület a magyar szabadságeszmény megtestesítője Sárváron.A szónok megemlékezésében kitért arra is, hogy a negyvenezer főre becsült honvéd áldozat között volt egy sárvári is, akit név szerint ismer a történelem, Gerencsér György honvéd 1848. december 7-én halt hősi halált.

- A szabadságharcot követő megtorlások már '49 nyarán megkezdődtek, ám Arad jelenti Magyarországnak az igazi gyászt, ez Kossuth szerint a magyar Golgota - emlékeztetett Szibler Gábor. Sárvárnak azonban kétségkívül jelképesen, Batthyány Lajos kivégzése jelenti a nemzeti gyásznap szimbólumát, hiszen a forradalom és szabadságharc Pesten kivégzett mártírja a közelben lakott és Sárvár képviselője is volt.

- A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét - zárta beszédét Albert Camus szavaival Szibler Gábor történész, majd hozzátette: ne a vereségre, a fájdalomra gondoljunk, hanem a mindenkori magyar vitézségre, kötelességtudatra, szabadságszeretetre, számunkra ez október 6-a üzenete.

A beszédet követően a város vezetése részéről dr. Szijártó Valéria címzetes főjegyző és Máhr Tivadar alpolgármester koszorúzott, majd a pártok helyi szervezetei és a civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit a nemzeti gyásznap alkalmával a Batthyány utcai ház falánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!