Hírek

2015.08.27. 13:00

Bezárt Hétrétország, mely 10 napon át várta a látogatókat

Őriszentpéter - Bezárta kapuit Hétrétország, mely 10 napon keresztül várta változatos programmal a látogatókat. Az idei tapasztalatok nagyon jók, az újdonságokkal a szervezők még többet adtak a közönségnek és az előadóknak is.

Bajdó Bettina

Sülyi Péter főszervező elmondta, jó érzéssel zártak, függetlenül az eredményektől, amelyeket számokba lehet foglalni. A jó érzés pedig nemcsak a szervezőket öntötte el, hanem a vendégeket is.

- Azt már tudtuk, hogy főként családosok érkeznek hozzánk, ez megerősödött az idén – folytatta a főszervező. – A családi és gyerekeknek szánt programjaink telt házasak voltak. Több, interaktív foglalkozást szerveztünk idén, de nem tudtuk, hogy mekkora lesz az igény. Úgy kellett sokszor a helyeket tágítani. A másik tapasztalat az, hogy a színház nagyon kedvelt, népszerű műfaj itt az Őrségben. Jordán Tamás előadására például újabb és újabb székeket kellett betennünk, amíg megtelt dugig a tér. Koncertekben is idén erősek voltunk, bár akadtak félelmeink, hiszen szabadtérre kényszerültünk szervezni a programokat. Szerencsére nem volt eső a koncertek alatt, pedig az ország más részeiben óriási viharok dúltak.

Porták portékái címmel minden nap vásár nyílt Hétrétország szívében, melyet szívesen látogattak (Fotó: Szendi Péter)

Újdonság volt idén, hogy a koncertek után az előadókkal sokszemközt beszélgettek. Ezek a közönségtalálkozók új színt jelentettek nemcsak a vendégeknek, hanem az előadóknak is. Kérdés volt persze, hogy a koncert után mennyi energiája marad a fellépőknek egy beszélgetésre, de szerencsére nagyon élvezték a beszélgetéseket, sőt a koncert a színpad után is folytatódott, szinte szétfeszítették a házat.

- Más hőfokon égtünk itt az Őrségben – emelte ki Sülyi Péter. – Ez egy spontán dolog volt, ami másutt nem történik meg. A zárónapunk Hamvas Béla jegyében telt, szlovén barátaink érkeztek hozzánk, s lepték meg a közönséget. Egy szlovén költőnő szlovénul mondta el verseit, melyet itt helyben később magyarul is meghallgathatott a közönség. Nem szokványos, de annál kellemesebb meglepetés volt ez. A táncházas est is nagyon jól sikerült. Ez is egy egyedi jegye volt az idei Hétrétországnak, melyet 10 napon keresztül a derű ragyogott be.

Nagyon sok kiállítás nyílt, megtöltötték a látogatóközpontot, minden falfelületet kihasználtak. Érkeztek vendégelőadók Szlovéniából és Ausztriából is, így a nemzetköziség a programokban is szerepelt. Békés, családi együttlét volt ez a tíz nap, együttlét, olyan igényekkel, melyek itt, az Őrségben visszhangra találtak. A köztivál pedig ennek ad teret.

- A nyitott porták is népszerűek voltak – hangsúlyozta a főszervező. – 2002-ben mi találtuk ki, azóta többen is követik ezt a mintát. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat idén is támogatta a rendezvényünket, hiszen a vidéki értékeket is hangsúlyoztuk.

 

Köszönet a lebonyolításért

Sülyi Péter köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a munkájukat, hogy Hétrétország idén ilyen népszerű lehetett. Külön kiemelte, hogy korábban tettek egy felhívást, hogy önkénteseket várnak az őrségi programokra, erre is szép számmal jelentkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!