Hírek

2015.07.25. 17:57

Büki Gyógy-Bor Napok: Jó, hogy ilyen sokszínű

Bük – Félidőtájt kukkantottunk be a 10. Gyógy-Bor Napok rendezvényhelyszínére: vajon hol tart a már első nap megalapozott fesztiválhangulat?

Tersztyánszky Krisztina

Nos, jelenthetjük, érdeklődőkben még a forró délutáni órákban sincs hiány – bár az igazi tömeget minden nap az esti sztárfellépők hozzák meg. A gasztrofesztivál jelleg már ilyenkor jól tetten érhető: természetesen főképp a Történelmi és Gasztro Udvarban. Az  idén minden nap a múltat idézik az étkek. Ottjártunkkor épp Lancsák Károly séf sürgölődik a fakanállal: pacal és dödölle a hagyományt idéző menü. Kandász Andrea, az utazás nagykövete sürgölődik körülötte, aki évek óta egyszer sem hiányozhat a Gyógy-Bor Napokról.

– Tetszik a fesztivál sokszínűsége, jó, hogy lehet egyik színpadtól a másikig rohangálni – mondja el véleményét  Szabó Erzsébet, aki párjával, Norberttel Zalaegerszegről vonatozott át a buli kedvéért. Egyelőre az árnyékos padon ülve figyelik a szakács ténykedését.  Nem most járnak itt először, élvezik, hogy ez a fesztivál egy kicsit más, sokféle zene közül lehet válogatni, és borban meg finom falatokban sincs hiány. Elárulják, a korábbi években bizony volt, hogy táncra is perdültek egy-egy temperamentumos zenére.

A gyerekszínpadot a játszótér mellett állították fel, így a kicsiknek még a hintát, a mászókát vagy a műbikát sem kell otthagyniuk, amikor megkezdődnek a nekik szánt programok. Ez jó is meg nem is: egy kicsit megosztja a gyerekek figyelmét – véli Béres Józsefné, aki lányával és vejével Sárvárról hozta el a kisunokát Bognár Szilvi koncertjére. De meghallgatták korábban Palya Beát is, és azt mondják, ha tudnak, jönnek másnap is.  Szinte a bőség zavarával küzd itt az ember, Berecz Istvánt is szívesen megnézték volna, de most a kis Emesének járnak inkább a kedvébe, aki önfeledten tapsol a gyermekdalok ritmusára.

A Borszínpadnál már koraeste dübörög a ritmus, most épp a Soulution mutatkozik be. A söröskorsókkal partizók közül kiszúrunk egy táncoló ifjú párt. Meglepetésünkre kiderül, hogy egy családról van szó. Számukra a fesztiválozás afféle nyaralós program,  a gyerekek belenőttek a bulizásba és máig együtt mennek a szülőkkel. Elvira, az anyuka karkötőjét mutatja: jártak az AlteRábán is.

– Ami a büki fesztivál mellett szól, hogy ingyenes, de azért vannak nagy nevek. Minden nap átjövünk Csepregről, és meghallgatjuk a kis koncerteket is. Amikor meg nem jó a zene?  Akkor sörözünk – summázza a fesztiválozós anyuka, hozzátéve: a hét végén már nemcsak a 19 éves Renáta, hanem a két idősebb „gyerek” is a szülőkkel tart.

Vasárnap estig még érdemes ellátogatni Bükfürdőre, a gyógyfürdő parkolójába,  ahol minden este négy színpadon zajlanak folyamatosan az igényes koncertek. Szombaton Szabó Balázs Bandája és az Intim Torna Illegál, vasárnap Raskolnikov, majd a Quimby forrósítja fel – az amúgy sem hűvös – éjszakát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!