Hírek

2016.06.24. 14:47

Egy rész a „szeretetműből” - A Katolikus Karitász 85. évében Nardán volt az országos tábornyitó

Narda - Nardán rendezték meg szerdán a Magyar Karitász nyári táborainak országos megnyitóját. A nagy ünnepségen két püspök is jelen volt. Az idei Szent Márton évben nehéz sorsú egri egyházmegyei gyerekeket is táboroztat a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász.

Némethy Mária

Ünnepnap volt a szerdai Nardán. Nyári szünidejüknek örülő gyerekek foglalták el immár tizedik alkalommal a hatalmas, felújított napközis tábort, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász gyermekparadicsomát, ahol ezen a napon két püspököt is vendégül láttak, s színes lufikat engedtek az égbe abból az alkalomból, hogy Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász magyarországi elnöke és Écsy Gábor országos igazgató itt nyitotta meg az ország összes karitász napközis táborát. Bejelentették: 30 millió forinttal támogatja az országos karitász a táborokat, az egyházmegyei karitászok külön is hozzájárulnak működésükhöz.

Kivételes évben történt ez a tábornyitó Nardán, mert a karitásznak kettős jubileuma van. Ünneplik, hogy a katolikus egyház Magyarországon 1931-ben alapította meg hivatalos segélyszervezetét. Ez fogta össze, szervezte a karitatív tevékenységet 1948-ig, amikor a kommunista hatalom megszüntette. Az egyház 1991-ben újra megalapította a segélyszervezetet. Az ország egyik legnagyobb karitatív szervezete így az idén 85 éves, újjáalakulása pedig 25 éve történt.

Árvai Ferenc atya vezetésével érkeztek a püspöki szentmisére az Egri Egyházmegyéből gyerekek. Ötvenen táboroznak Nardán. Fotó: Némethy Mária

Hol tart most a karitász és hogyan ünnepel?

- A 16 egyházmegyei karitász irodában és a 17 saját fenntartású szociális intézményben több mint 300 munkatárs koordinálja a napi feladatokat. Ma országszerte 802 csoportban 8950 karitász önkéntes dolgozik, a segélyakciók során további több ezer önkéntes segíti a rászorulókat, elsősorban a családokat. A jubileumi év alkalmából kiállítások nyílnak, önkéntesek találkoznak egymással, cserélik ki tapasztalataikat, adnak egymásnak ötleteket - válaszolta Nardán Écsy Gábor országos igazgató.

Időseket látogatnak, házi gondozást végeznek, családokat támogatnak anyagilag, természetbeni juttatással és lelki gondozással, munkanélkülieket, hajléktalanokat segítenek, szenvedélybetegeket, fogyatékkal élőket gondoznak, a határon túliaknak, menekülteknek, bevándorlóknak, katasztrófahelyzetbe kerülteknek nyújtanak segítséget.

- Alapvető keresztényi küldetést teljesítünk: Krisztus szeretetét visszük oda, ahol erre nagy szükség van - hallottuk Spányi Antal székesfehérvári megyés püspöktől, a Katolikus Karitász elnökétől. - Az évek során professzionális intézménnyé vált a karitász. Működése jel az emberek számára. Felhívja a figyelmet, hogy az Isten szeretetével való találkozás arra indít: ezt a szeretetet ne tartsuk meg önmagunknak, hanem vigyük el a szükséget szenvedőkhöz. Vannak, akik adományok formájában tudják kifejezésre juttatni segítőkészségüket, mások tevékenyen bekapcsolódnak a karitász „nagy szeretetművébe". Így jött létre az önkéntesek mozgalma az intézményesült forma mellett. Ők a segítő szeretet végrehajtói, akik kapcsolatot tartanak a rászorulókkal.

A tábornyitó szentmisét dr. Veres András szombathelyi megyés püspök vezette. Ezen a győri püspökké kinevezett főpap a szombathelyi karitásztól búcsúajándékként kapott gyönyörű, Lengyelországban gobelinhímzéssel készített miseruhát viselte. A nap egyik szentjéről, Morus Tamásról, az ő erkölcsi példájáról beszélt a gyerekeknek. Dr. Veres Andrást és Spányi Antalt köszöntötték a szombathelyiek, s az Egri Egyházmegyéből érkezett, itt táborozó gyerekek is. Ezen a héten Pétervásárról érkezett ide 25 nehéz sorsú gyermek, a következőn Recskről jön 25.

A jubileumi karitásztáborok ünnepélyes megnyitója Nardán volt. Ebből az alkalomból a gyerekekkel együtt dr. Veres András megyés püspök is lufit eresztett az ég felé.

Vezetőjüket, Árvai Ferenc atyát, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatóját arról kérdeztem: náluk, az ország észak-keleti régiójában mi a hangsúlyos a karitász munkájában?

- Az ittenihez képest nehezebb gazdasági helyzetű országrészben élünk, s mivel dr. Ternyák Csaba egri érsek azonnal felismerte a segítés fontosságát, a gazdasági világválság beköszöntével öt év alatt 100 millió forintot tudtunk fordítani az elesettek megsegítésére. Ma 68 karitászcsoportunkban 810 önkéntes dolgozik. Tavaly 120 ezer kliensünkön segíthettünk.

Árvai Ferenc kérdésünkre részleteket is elárult munkájukról. Alapelvük: azokon az embereken segítenek, akik hajlandók az önsegítésre. Kikötötték: készpénzt nem adnak senkinek, így például a bajba jutottak rezsielmaradását közvetlenül a szolgáltatóknak fizetik ki. Egerben sok fiatal keresi a boldogságot a kábítószerek mámorában. Iskolai prevenciót folytatnak, s az úgynevezett Party-Service szolgálatuk kitelepül a szórakozások színhelyére, ahol a drogtól ájult fiatalokat veszik gondozásba. Egerből indult el az országossá vált „Öngondoskodó háztartások" program. Vetőmagot, palántákat, szakmai segítséget kapnak ingyen azok, akik hajlandóak otthon kertészkedni. Most indul a „Szép otthon" programjuk. Ennek keretében ingyen festéket kapnak, akik ki akarják festeni lakásukat. Ehhez társul életvezetési tanácsadás is, például a családi pénzügyekről.

- Nekem a karitász munkában a legnagyobb élményem: pánikhelyzetben sem vagyunk egyedül. A Gondviselés mindig segít, úgy érezzük: mi vagyunk Isten szája, keze, szeme, lába - mondta Árvai atya.

Az egriek csokorral köszöntötték Tuczainé Régvári Mariettát, az egyházmegyei karitász igazgatóját is, s ugyanezt tették a nardaiak is. Ő elmondta, hogy az idén huszadik éve táboroztat nyaranta gyerekeket a karitász, tavaly összesen 800-at. Dr. Veres András megyés püspök ötlete volt tíz éve, hogy költözzön a karitásztábor Nardára.

- A püspökség irattárának kellett a hely az Eölbey-házban, akkor döntöttem úgy, hogy a Nardán üresen álló plébánia épületébe költözzön a tábor - idézi fel a kezdeteket dr. Veres András. - Sok szombathelyi gyerek számára ez érdekes volt, hiszen megtapasztalhatták a nardaiak vendégszeretetét, az állatokkal is megismerkedhettek. Ma úgy gondolom, hogy tovább nem bővíthető ez a tábor, csúcsra van járatva.

Ezt Tuczainé Régvári Marietta is így gondolja. Az első héten 110 gyerek élvezte máris az itt létet, a karitászosok és a nardaiak kitűnő gondoskodását. A faluban élők süteménnyel, gyümölccsel kedveskednek mindig a gyerekeknek. A Nardán lakó dr. Horváth Sándor néprajzos, muzeulógus kezdettől odaadóan segíti a táborozókat. A Pétervásárról érkezett gyerekeket a héten Burgenlandba (Fraknó, Léka) vitte kirándulni. A péntek hagyományosan kirándulónap az augusztus 12-én záró táborban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!