Hírek

2016.12.02. 17:02

Egymilliárd forint fejlesztésre - Pályázati forrásokból újítják fel a kormányhivatal épületeit a megyében

Szombathely - Egymilliárd forintból energetikai fejlesztéseket hajtanak végre a Vas Megyei Kormányhivatal épületein. A beruházás kivitelezését megyei vállalkozók végzik.

Turbók Attila

Energetikai fejlesztéseket hajtanak végre a következő évben a Vas Megyei Kormányhivatal 11 épületén, szerte a megyében. Erre a célra egymilliárd forintos keretet „hozott" a megyébe dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár. A politikus a megyeházán Harangozó Bertalan kormánymegbízottal tartott sajtótájékoztatót pénteken. - Ami a legfontosabb, hogy az említett források felhasználásával szépülnek is középületeink, és ami még fontosabb, a kivitelezésben elsősorban a megyei építőipari vállalkozásokra szeretnénk támaszkodni - jelentette ki Harangozó Bertalan a sajtótájékoztatón. - Az egymilliárd forintos forrást a kormány 2020-ig tartó energiahatékonysági programja biztosítja Vas megyének. E program legfontosabb elemei a klímaváltozás hatásainak kezelése (324 milliárd forint), a települések víz- és szennyvízkezelése (385), a hulladékgazdálkodás fejlesztése (124), a természet és élővilág (31), valamint az emlegetett energiahatékonyság (296) témaköre - fogalmazott az államtitkár. Dr. Kovács Zoltán kiemelte: a hazai középületek 80 százalékának energiahatékonysága nem megfelelő, emellett hazánkban az energia negyven százaléka az épületeken belül használódik el. - Eddig az ország több mint száz középületét újították fel ilyen szempontok alapján, most Vas megyén a sor.

- Ezeken az épületeken felújítják a homlokzatokat, alsó és felső zárófödémeket cserélnek, napelemeket kapnak az intézmények, és a nyílászárókat is kicserélik - mondta Harangozó Bertalan. Több esetben fűtéskorszerűsítést és kazáncseréket is végeznek. A sajtótájékoztatón elhangzott: egy-egy intézmény esetében - a munkák elvégzése után - 1-25 millió forintos éves energiaköltség-megtakarítás is elérhető. - A munkák a jövő év elejével kezdődnek, és várhatóan 2017 év végén, 2018 elején be is fejeződnek - mondta a kormánymegbízott.

Vas megyében Szombathelyen öt helyen, Sárváron három helyszínen, Szentgotthárdon, Kőszegen és Celldömölkön újítják fel a kormányhivatal helyi épületeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!