Hírek

2013.06.14. 11:55

Egyre nagyobb hullámokat kelt a gázfelülvizsgálat

Szombathely - Valami nagyon nincs rendben az amúgy is egyre többek által bírált gázfelülvizsgálati jogszabály, ennek gyakorlati alkalmazása körül. Lapinformációk szerint Kósa Lajos fideszes vezető már hónapokkal ezelőtt kezdeményezte a jogszabály módosítását.

Kozma Gábor

Kósa Lajos, Debrecen polgármesterének aggódására Matolcsy György levélben azt válaszolta, hogy A műszaki-biztonsági felülvizsgálat költsége a megállapítható időráfordítást és a felhasználó helyen lévő gázkészülékeket figyelembe véve 3 ezer -10 ezer forintfelhasználói hely, lakás, intézmény lehet - idézi a Népszabadság internetes kiadása, a nol.hu.

Szekeres Ferenc mutatja lakásában a gázkészüléket (Fotó: Kiss Teodóra)

A megnyugtatónak szánt mondatok a megbolydult lakosságot nem igazán hűtötték le. A tények ugyanis mást mutatnak. Lakossági közlések szerint Szombathelyen egy felülvizsgálatért akár több 10 ezer forintot is elkérhetnek. Nagyobb gond, hogy nem akad egy olyan személy, aki a nyilvánosság elé kiállva tájékoztatna a jogszabályi tényállástól az adott beruházás megvalósulásáig vezető útról. Aki ezt az egészet értelmesen átlátná. Így marad a tájékozatlanság, a fejetlenség és terjednek a rémhírek. Vagy, mint Debrecenben, hisztéria lesz úrrá a lakosságon. Pósán László képviselő, a Fidesz debreceni elnöke a napokban reagált a történtekre. Mint jelezte, személy szerint olyan információk birtokába jutott, miszerint ellenőrök járják a lakásokat és riogatják a embereket. Például azzal, hogy saját költségükön kell elvégeztetniük az átalakításokat. Mi több, a tervezésért is fizetniük kell. A fideszes képviselő szerint "Nem igaz, hogy komplett társasházak összes lakásában ki kell cserélni a gázbojlereket,a gáztűzhelyeket, és az nem igaz, hogy szellőzés céljából lyukat kell fúrni a falakba"
. Pósán kezdeményezi, hogy a lehető leghamarabb pontosítsák a rendeletet, kizárva a félremagyarázást.

Szombathelyen is akadnak cifra esetek. A Szent Gellért utcából telefonáltak, miszerint egy lakásban a felülvizsgáló-tervező kettős levetetné a gázbojlert, illetve működését egy faláttöréssel járó, a szobán átvezető (!) csőhöz kötötte. Ez a művelet már maga százezres tétel, nem beszélve a lakás azonnali értékcsökkenéséről, a csúf látvány okán. Másvalaki arról számolt be, hogy a gázügyben immáron elhíresült szombathelyi Károlyi Antal utcában néhányan már neki is láttak az átalakításnak. Bontanak, szerelnek, gázról villanyra állnak át. Itt korábban volt olyan szakember, aki 1-3 millióra tette a költségeket...

Százezreket kérnek a szabvány változás bűvös szó hangoztatásával a társasházak átvizsgálásáért, kéményátalakításra köteleznek, kikapcsolással fenyegetnek. Ennek fényében kiváltképp érdekesen hangzanak a kormánypárti vezető szavai: A tavaly hozott rendelet nem arra kötelezi a lakókat és lakástulajdonosokat, hogy több tízezres, vagy százezres költségbe verjék magukat különböző mondvacsinált indokkal. Hanem mindössze arra, hogy határidőre végeztessék el az ingatlanok ellenőriztetését. - Ez nem éppen az, amiről eddig beszéltek - mondja az egyik érintett lakó, Horváth Lajos. Aki szerint ideje pontosítani és mindenki számár érthetővé tenni aa jogszabályt. Pósán egyébként ama gyanújának is hangot adott, hogy több cég is összejátszhat az ügyben, hogy pótolja a rezsicsökkentés miatt kiesett bevételeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!