Hírek

2013.07.31. 22:00

Elkezdődnek az Ostromnapok Kőszegen

Kőszeg - Augusztus 1-től a hónap végéig rendezvények dömpingje jellemzi Kőszeget. Elkezdődnek az Ostromnapok.

Némethy Mária

Bőséges kiállítási program várja az alpokaljai városban a közönséget. A szervezők nem csak a város középkori ostromának újrajátszását helyezik a középpontba. Nagy hangsúlyt fektetnek az abban érintett népek bemutatására is.

Kőszegen sokszínű a vásári kínálat a törökök 1532-es ostromára emlékező Ostromhétvégén. Fotó: Horváth István

Az idén Gódor József Bosznia-Hercegovina kincseit bemutató fotókiállítása lesz a nyitány. Ezt az Írottkő Hotel aulájában csütörtökön 17 órakor nyitja meg Básthy Béla alpolgármester.

Gódor József, a Csók István Művészkör tagja fotóin nyomon követhető az, hogy a török hódoltság máig hatóan alakította át a Balkán vallási és etnikai térképét. Gyönyörű tájakat mutat be. Mi vonzotta oda?

– Az iszlám már gyerekkorom óta érdekel, családi kötődésünk is van ehhez a kultúrához  – mondta el érdeklődésünkre Gódor József. – Mostar vonzott – a híd, amelyet a délszláv háború után magyar utászok segítségével építettek újjá, Jajce, ahol Csontváry a csodás képét festette, de említhetem Mátyás király nyomait is. A történelem gazdag, a természeti adottságok csodásak ebben az országban, ahol a délszláv háború nyomaiba ütközik ma is az ember.

Ha vallásilag nem is, de népességét tekintve hasonlóan tarka saját térségünk, az osztrák-magyar határvidék. Ennek lakói együtt szenvedték el az ostromnapokat, az 1532-es török hadjáratot. Együttélésünk későbbi időszakába, a XX. század első felébe nyújt betekintést a kirschlagi Pannon Interkulturális Kutató- és Képzőközpont valamint az alsóőri (unterwarti) Magyar Média- és Információs Központ (UMIZ) kiállítása Életképek a határvidéken a 20. század első feléből címmel. Ezt a kiállítást Kelemen László intézményvezető nyitja meg pénteken 11 órakor a Jurisics-vár folyosóján. Szintén pénteken nyílik meg a Kőszegi Művészeti Egyesület  tagjainak témakiállítása Törökország címmel. Az egyesület kezdetektől jelen van kiállításaival az Ostromnapok programjában, augusztusi kiállításuknak évről évre hol témája, hol alkotója török. Most a téma Törökország, az alkotók pedig az egyesület tagjai. A kiállítást Nejat Dogan a bécsi török követség kulturális és idegenforgalmi tanácsnoka nyitja meg holnap 18 órakor. török zenével és török büfével a kőszegi Művészetek Házában.

Mindemellett oszmán bazár és horvát konyha, népek zenéi – köztük a horvátoké –, és táncai is színesítik az idei Ostromnapokat.

Az Ostromnapok Jurisics téren működő vásárában megismerhetők lesznek a horvát és a török ízek.A Szent Imre templom tövében elhelyezett standnál eredeti horvát ételeket lehet kóstolgatni, az Ostromhétvége napjaiban. Mellette oszmán bazár lesz majd.

Programok, rendezvények Vas megyében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!