Hírek

2017.04.21. 15:48

Fagy után a hétvégén egy kicsit kitavaszodik

Kemény fagy követte a szeles napokat Szombathelyen, most pár kellemesebb nap következik, de nem ért véget a szokottnál hűvösebb periódus.

Bakos Ágnes

Mínusz 1,5 °C volt kétméteres magasságban, talaj mentén mínusz 7,1 °C-ig hűlt a levegő péntek hajnalban, miután elült a viharos erejű szél - jelentette Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. A víztócsákon is volt jég, a meteorológiai állomás kádjában fél centiméteres jeget jegyzett fel az észlelő.

Emlékeztetett, hogy tavaly április végén mínusz 6,6 °C volt két napon, az a fagy vitte el a szőlőt. Az idei „fagyhatás” nyomán néhány nap múlva lesznek mérhetőek a károk a gyümölcsösökben. Pétervári Tibor szerint a dió és a szőlő a legfagyveszélyesebb, a kis barackokat pedig sok helyütt leverte a fákról a szél.

- Olyan 2 °C körüli napi átlagok voltak, az november elejének, vagy március végének felel meg, ez tíz fokkal alacsonyabb, mint az ilyenkor szokásos, ez már extrémnek számít - összegezte az észlelő. - Egy-két kellemesebb nap látszik, hétfőn és kedden 15-18 °C lehet, élénk déli szélben - tekintett előre Pétervári Tibor. Csapadékra is számíthatunk: szombat és kedd délutánra látszik eső. A télikabátokra ezen a hétvégén csak a nagyon fázósaknak lesz szüksége: 12-14 °C ígérkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!