Hírek

2015.07.29. 13:14

Fel is út, le is út - 52 ezer tonna aszfalt került Vasvár és Körmend közé

Molnaszecsőd – 12,4 kilométeres szakasza újult meg a 8-as főútnak. A Körmendet és Vasvárt összekötő út felújítása másfél év alatt készült el, összesen 4,1 milliárd forintból.

Bakos Ágnes

– A 8-as főút már 70-80 évvel ezelőtt Magyarország legjelentősebb, egybefüggő betonútja volt, aminek alapja még ma is használatos, ezt az alapot láthatta, aki erre autózott a felújítás ideje alatt – emelte ki az ünnepélyes útavatáson V. Németh Zsolt.

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője több fontos funkcióját sorolta az útnak: turisztikai és gazdasági haszna is van a 8-asnak.

Turisztikai szempontból a Balaton megközelítését hangsúlyozta az államtitkár. Azt is mondta, hogy a 8-as főút gazdasági, innovációs tengely, ami összeköti Szentgotthárdot, Körmendet, Vasvárt, Veszprémet és Székesfehérvárt.

A használati értékük mellett szimbolikus jelentőségük is van a műszaki létesítményeknek – mondta el V. Németh Zsolt. A híd, a kút – és elsősorban az út ilyen szimbolikus építmény körülöttünk, hiszen mindig vezet, visz valamerre - fogalmazott ünnepi beszédében az államtitkár.

– A tervezett határidőre elkészült az útszakasz – ezt emelte ki Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója az avatáson. A számokat is sorolta: 105 ezer négyzetméteren készült új útburkolat, és összesen 52 ezer tonna aszfaltot használtak fel a munkálatok során.

15 ezer fagyalt ültettek: a funkciója, hogy hófogó sáv legyen mintegy kétszáz méter hosszan, Rábahídvég és Egyházashollós között – emelte ki az igazgató.

A 11,5 tonnás burkolaterősítés során felújították a Rába-folyó feletti hidat és a Mukucs-patakon átívelő felüljárót. Korszerűsítették a molnaszecsődi és a magyarszecsődi bekötőutak csomópontjait, a települések bevezető szakaszainál forgalomcsillapító szigeteket építettek ki, új autóbuszöblöket alakítottak ki. Ezen kívül a kiépített közvilágítás és a telepített sebességmérők is a közlekedők biztonságát szolgálják.

Hegyi Zoltán, a kivitelező cég ügyvezetője emlékeztetett, hogy a 18 hónapnyi útépítés alatt nem kellett leállítani a forgalmat, csak lassították. „Sakktáblaszerűen" építkeztek, hogy fenntarthassák a folyamatos közlekedést.

A Körmend és Vasvár közötti útszakaszon naponta 5 ezer 300 jármű közlekedik, amelyek 40 százaléka nehézgépjármű.

A főút nemcsak biztonságosabb, hanem kényelmesebb is lett – hangzott el az útavatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!