Hírek

2017.01.11. 16:26

Harminc kéménytűz volt eddig

Nemcsak a levegőszennyezés, hanem a tűzveszély miatt is érdemes odafigyelni, hogy mivel fűtjük a kályhákat, kandallókat.

Bakos Ágnes

A kémény hibája miatt gyulladt meg egy ház fa födémszerkezete Nemeskereszt-úron - így szólt a legutóbbi Vas megyei esetről készült beszámoló. Nem sérült meg senki a tűzben, de a lakóknak ideiglenesen ki kellett költözniük. Nem ez volt az első tűz-eset idén, amelyet kémény okozott. Hasonló történt még a múlt héten Molnaszecsődön. Ott a körmendi hivatásos tűzoltók távolították el a kazánból a parazsat, kéményseprő pucolta ki a kéményt, de használatát, így a fűtést a műszaki felülvizsgálatig megtiltotta. Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kérésünkre összesítette: tavaly 27 kéménytűz volt Vas megyében, idén már három.

A harmadik eset Szombathelyen történt egy hete. Akkor egy családi ház kéményében a lerakódott korom, valamint a kémény közvetlen közelében a faszerkezetű ajtótok gyulladt meg. Nem esett baja senkinek ebben a tűzben sem, de ez már ilyenkor tényleg csak a szerencsén múlik - ezért is intenek óvatosságra a tűzoltók.

A legrosszabb eset: amikor az egész tetőre átterjed a kéménytűz Fotó: VMKI

Tudnia kell mindenkinek, aki kandallóval, kályhával vagy bármilyen szilárd tüzelésű fűtőberendezéssel melegíti a lakását, hogy az ilyen tüzelőanyag égetése után keletkező korom lerakódik a kémény falára. A lerakódás fűtésről fűtésre, napról napra vastagodik. Ennek eredménye, hogy szűkül a kémény belső keresztmetszete, és gyúlékony is a koromréteg: a folyamatos fűtés nyomán már a forró füsttől lángra kaphat. Több a korom, ha hulladékot, lakkozott, festett vagy nedves fát égetnek. Ezért a szakemberek azt kérik, hogy csak száraz fát, valamint erre alkalmas éghető anyagokat használjon, aki így fűt. Háztartási hulladékokkal tilos fűteni - a tűzveszély és a levegőszennyezés miatt is. A tűzmegelőzés szempontjából fontos az is, hogy nem szabad túlterhelni a fűtőberendezést, az is kockázati tényező.

Azt se felejtsük el, hogy egy esetleges kéménytűz másodperceken belül tetőtűzhöz vezethet, onnan pedig percek alatt meggyulladhat a ház többi része is.

A tűzveszélyes kéményproblémák között sorolják a szakemberek, ha hiányzik a kéményajtó, vagy a kémény vakolata hézagos, repedezett.

Az sem mindegy, mi van a fűtőberendezés és a kémény közvetlen környezetében. Például az éghető anyagú padló és falburkolat tűzveszélyes. Kockázati tényező a kémény bélelése is: az eternitcső a melegtől elrobban, az alumíniumcső pedig elolvadhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!