Hírek

2016.10.18. 09:46

Hasznos tanácsok sofőröknek - Így ne vezessünk ősszel!

Rövidülő nappalok, romló látási viszonyok, csúszós utak nehezíthetik ősszel az autósok dolgát. A nyári időszakhoz képest jelentősen megváltoznak az út- és időjárási körülmények, amelyekhez alkalmazkodniuk kell a közlekedőknek.

A biztonság érdekében a járműveket is érdemes megfelelő műszaki állapotba hozni. Idén eddig 18 halálos baleset történt a Vas megyei utakon. Tizennégy esetben a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt következett be tragédia, ami azt jelenti, hogy a járművezetők nem alkalmazkodtak az időjárási- és útviszonyokhoz. Ennek ősszel talán még nagyobb a jelentősége, hiszen a ködös, hideg idő jelentősen megváltoztatja a közlekedés körülményeit.

- Az egyik legfontosabb, hogy fejben készüljünk fel arra, hogy megváltoznak az útviszonyok, és gondoljuk át azokat a szabályokat, amelyeket ilyenkor be kell tartani. A halálos balesetek elemzésénél megállapítottuk, hat baleset akkor történt, amikor hidegfront érkezett, további nyolc kettős fronthatás alatt következett be.

Ez is bizonyítja, hogy az időjárásváltozás hatással van az autóvezetőkre - mondta el László Péter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. A gyalogosoknak és kerékpárosoknak is gondoskodniuk kell a láthatóságukról fényvisszaverő csíkok és jól működő világító-berendezések segítségével. Az autósoknak érdemes átvizsgáltatniuk és műszakilag felkészíteniük a járművüket az őszi útviszonyokra, ennek egyik fontos eleme a nyári gumik cseréje. Hét fok körül már tanácsos felkeresni a szerelőműhelyeket.

- A nyári gumik összetétele olyan, hogy e hőmérséklet alatt már nem megfelelő a tapadásuk. A téli gumi összetétele pedig éppen olyan, hogy ebben a tartományban biztosítja a legjobb tapadást. A bordázatuk is más, markánsabb, jobban kapaszkodik a latyakos, saras utakon - fogalmazott Böröcz Miklós, a Vas Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Figyasztóvédelmi Főosztályának vezetője.

Ezenkívül tanácsos ellenőriztetni a fagyálló fagyáspontját, a világító-berendezéseket és az akkumulátort, télire cserélni az ablakmosó folyadékot, átnézni az ablaktörlő lapátokat. Érdemes beszerezni egy indítókábelt is, hogy a hideg reggeleken ne érje meglepetés az autósokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!