Hírek

2015.03.26. 15:49

Hasznos tippek, hogyan készítsük fel kerékpárunkat a tavaszra

Szombathely - Egyre szívesebben pattanunk két kerékre, mert egyre több a napfény, előkerülnek a télre elrakott biciklik. Fontos, hogy műszakilag megbízható állapotba hozzuk a járgányt, és persze az is, hogy jól mutasson.

Unger Tamás

Mit kell tennünk ahhoz, hogy tavasszal megfelelően felkészítsük a biciklinket a kerekezésre? – kérdeztük Földes Imrét, az egyik szombathelyi kerékpárszaküzlet és -szerviz tulajdonosát.

– Attól függ, mennyire gondoztuk, mielőtt letettük, hogyan tároltuk – feleli. – Ha szakszerűen, lógatva tartottuk télen, akkor nincs gond, de ha a földön állt hónapokig, a guminyomást ellenőrizni kell, valamint azt is, hogy vannak-e a gumin hajszálrepedések. Ha igen, akkor a gumit cserélni kell, mert a gyengét egy kő is könnyen kiszúrhatja.

Földes Imre azt mondja, ha szakszerűen tároltuk a biciklit, tavasszal nem lehet gond vele.

A legelső művelet egy komolyabb tisztítás, portalanítás. Aztán figyeljük meg, milyen állapotban van a lánc. Ha nedves idő után tettük el, megtörölgetés nélkül, biztosan rozsdás lett a lánc, tehát tisztítás, olajozás szükséges. Ellenőrizni kell a váltókat, fékeket, bovdeneket, vannak-e szakadások rajtuk, mert fékezésnél balesetveszélyes lehet a szakadozottság. Lehet probléma a forgórészekkel, az első és a hátsó kerékagyakkal. Az a jó, ha finoman forognak. Meg kell vizsgálni, a küllők fellazultak-e, van-e nyolcas a kerékben, ki kell-e centrírozni.

Ha a bicikli rendesen karban volt tartva, nincs sok dolog, de nem ez a jellemző, hanem inkább az, hogy egy utolsó őszi biciklizés után nagyvonalúan megfeledkezünk a kétkerekűről.

Németh Rita szerint az idén az elegáns, visszafogott alapszínű kerékpár a divat. Fotó: Unger Tamás

Megtudjuk: két-három évente célszerű fullszervizt végezni a kerékpáron: darabjaira szedni, megtisztítani, megzsírozni, csak a láncot kell olajozni. Ez körülbelül 10-13 ezer forintba kerül. Egy 20-30 ezer forintos kerékpárra lehet, hogy nem érdemes ennyit költeni, de a 60-70 ezer forint értékű vagy drágább biciklik igenis megérdemlik a ráfordítást.

Hogyan lehet a tavaszi megújulásban biciklinket is felfrissíteni, kicsinosítani néhány kiegészítővel? – kérdeztük Németh Ritát, egy másik szombathelyi kerékpárszaküzlet egyik tulajdonosát.

– A női biciklikre sokkal több figyelem jut, vannak cégek, amelyek női kiegészítőket is forgalmaznak, és színben harmonizáló „családokat" alkottak meg kiegészítőkből. Ide tartoznak a 2-3 részes táskák, a laptoptáskák, a nyergek vagy a nyereghuzatok, a markolatok, a csengők, az első és hátsó kosarak. Korábban a színes bicikli volt a divat, most az elegáns, visszafogott alapszín – a fehér vagy a mattfekete – a menő, ezt dobhatjuk fel virágos vagy színes, nőies, lágy vonalakkal rajzolt, mintás kiegészítőkkel. Divatosak a kormányra szerelhető virágok és díszgirlandok is. Az „üzletasszonyos" stílus (sötétkék, szürke) is megtalálható a kínálatban. A laptoptáskát bele lehet tenni kosárba is, de vihetjük a csomagtartóra akasztva oldaltáskaként is. Divatosak továbbá a nosztalgikus stílust képviselő fonott kosarak. Ma már a zárak is szép színesek, amellett, hogy biztonságot várunk el tőlük. A színes huzatú láncos zárak nehezek, a színes U-lakatok szintén. A colstokzár összecsukható, kis helyen elfér, amit fel lehet csavarozni a vázra. Ha egy biciklit tavaszra újra akarunk öltöztetni kiegészítőkkel, hogy elég „csajos" legyen, az körülbelül 22-25 ezer forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!