Hírek

2016.12.06. 18:49

Így készüljünk fel a csúszós utakra – A szakértő hasznos tanácsai

Óvatos vezetés, téligumi-használat, páramentes ablakok. Szakértő segítségével összegyűjtöttük a legfontosabbakat, mire kell figyelnünk télen.

Budai Dávid

Elkezdődött a tél, visszavonhatatlanul. Az utak egyre többször csúszósak. Talán a hétfőn, Tömörd közelében történt halálos baleset sem következett volna be, ha nem csúszott volna az út. Molnár László közlekedésbiztonsági szakértőt kérdeztük arról, mi mindent tehetünk annak érdekében, hogy biztonságosan közlekedhessünk a téli időszakban, és épségben meg is érkezzünk.

Fotó: Szendi Péter

A szakértő elmondta: a közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel, ilyenkor ugyanis megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell. A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. A rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatók. A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat, és könnyen kicsúszhat. Ha ez megtörtént, akkor a lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor az autó már újra a kívánt irányban áll. Aki teheti, próbálja ki a téli tanpályás vezetési gyakorlást, amely nagyon sok új ismeretet nyújthat, és a gépkocsivezető éles helyzetben is tudni fogja, mit kell tennie, ha a jármű megcsúszik, kifarol vagy kicsúszik az útról - tanácsolja Molnár László.

Fontos tanács, hogy ne vezessünk bepárásodott ablakokkal. Nem elegendő egy-egy lőrésszerű folt takarítása, ahol előretekinthet a sofőr, az útszéli gyalogosokat, a járdáról lelépőket nem fogja látni, csak amikor már előtte van, leginkább féktávon belül.

A párátlanításhoz a légáramlatot az ablakokra kell irányítani. Hideg motornál persze a szellőztetőrendszer még nem fogja fűteni a szélvédőt, de a légáram a lecsapódott nedvesség leszárításában is segíthet. Amíg hideg a motor, addig nem érdemes maximális fokozatba kapcsolni a ventilátort, és a motortól sem jó hőt elvenni, bár ez utóbbit már a legtöbb ma forgalomban lévő autónál automatika vezérli. Teli utastérrel, esőben, főként az oldalsó ablakoknál csaknem lehetetlen az üvegek párátlanítása légkondi nélkül, ezért ezekből az autókból nem hiányozhat a páramentesítő törlőkendő vagy szivacs.

A szakértő hangsúlyozza: a csúszós, jeges utakon történő biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak. Téli gumival rövidebb a fékút is. Magyarországon jelenleg nem kötelező a téli gumi használata, bár minden szinten ajánlásokat fogalmaznak meg, mind a közlekedésbiztonságért felelős szervek, mind a biztosítók és természetesen az abroncsgyártók is.

A balesetek száma sajnos tényekkel igazolhatóan magas Magyarországon, és a téli időszakban ráadásul másfélszeresére nő a balesetek száma - hangsúlyozza Molnár László. Nem kétséges, hogy a nyári gumik nem alkalmasak azokra a körülményekre, amelyeket a téli időjárás okoz, és a nem megfelelő gumimélység nem tud megfelelő tapadást biztosítani a gépjárművek számára.

Hosszabb utak előtt érdemes tájékozódni az Útinformnál az út- és időjárási viszonyokról. Hosszabb utazás esetén legyen az autóban takaró, lapát, vontatókötél, élelmiszer és ital. Előfordulhatnak azonban olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha vonattal indulunk útnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!