Hírek

2017.05.26. 17:55

Ingyen lesz a jogosítvány is - A munkából élők és a családok költségvetése a jövő évi a képviselők szerint

A térség kormánypárti országgyűlési képviselői tartottak sajtótájékoztatót a jövő évi költségvetés kapcsán. Mint mondták, a tervezett 2018-as büdzsé számos kedvezményt tartogat.

Vas Népe

Dr. Hende Csaba

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, 2010 előtt minden költségvetési időszak a pénzhiányról, az eladósodásról és a megszorításokról szólt, miközben a családoknak folyamatosan adóemeléseket kellett elszenvedniük. Folytatódik a minimálbér-emelés: az idei 15 százalék után 2018-ban további nyolc százalékkal nő a minimálbér. A szakmunkás minimálbér az idei 25 százalék után, 2018-ban újabb 12 százalékkal nő. A szakmunkás minimálbér 2010-hez képest megduplázódhat - foglalta össze a képviselő, aki beszélt a családok támogatási rendszeréről is.

- Jövőre is marad a 15 százalékos szja, ami Európában az egyik legalacsonyabb. 2018-ban tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye havi 35 ezer forintra, azaz évi 420 ezer forintra emelkedik. Hende Csaba a nyugdíjemelés kapcsán elmondta, 2018-ban három százalékkal nőnek majd a nyugdíjak, és nyugdíjprémium is várható.

Ágh Péter

- Mi születő magyar gyermekekkel és nem migránsokkal akarjuk segíteni a demográfiai fordulatot, ezért 2018-ban is biztosítjuk a családi adórendszert, amely már mintegy 1 millió családnak nyújt segítséget - mondta Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője, hozzátéve, hogy jövőre tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, és még több pénzt biztosítanak a családok otthonteremtésére. - Sőt, a családokat újabb egyéb adócsökkentésekkel is segítjük - hangzott el. Ágh Péter arról is beszélt, hogy 2018-ban minden eddiginél többet, 79 milliárdot fordítanak az ingyenes gyermekétkeztetésre, és több forrás jut a rugalmasabb bölcsődei rendszerre is. A képviselő fiatalokat érintő jó hírekről is beszámolt, a tervek szerint ugyanis 2018-tól az állam biztosítja az első sikeres nyelvvizsga, valamint az első emelt szintű - most még térítésköteles - idegen nyelvből tett érettségi ingyenes megszerzését, továbbá a fiatalok első vezetői engedélyének ingyenes megszerzését.

A képviselő, aki a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagja, szólt arról is, hogy Európa biztonságát ma számos veszély fenyegeti, és ez Magyarország számára is többletfeladatokat jelent. - A kockázatok közül az ellenőrizetlen migráció a legjelentősebb, amellyel tartósan kell számolnunk - hangoztatta Ágh Péter. Ezért a kormány a 2018-as költségvetésben is megfelelő pénzügyi hátteret biztosít a határok védelmére. Ez az illegális bevándorlás elleni fellépés leghatékonyabb eszköze. - Jövőre rendvédelemre és a közbiztonság megerősítésére 83 milliárd forinttal több pénz jut, mint idén - foglalta össze a képviselő, hozzátéve, hogy folytatódik a katonák és a rendvédelmi dolgozók bérrendezése is.

V. Németh Zsolt

A munkából élők és a családok költségvetésének nevezte a jövő évi költségvetést V. Németh Zsolt, országgyűlési képviselő. Úgy fogalmazott, hogy minden ember léphet egyet előre: a családban és a munkában is. Hangsúlyozta, hogy már most, a nyár elején elfogadják a jövő évi számokat - ez azért fontos, hogy a vállalkozások fel tudjanak készülni, a családok jó előre tudjanak számolni. "Nagyvonalakban" sorolta: oktatásra 81 milliárd, egészségügyre 102 milliárd, rendvédelemre és a közbiztonság megerősítésére 83 milliárd forinttal több pénz jut, mint idén. A tartalékok keretösszege 200 milliárd forint lesz az államkasszában.

V. Németh Zsolt azt mondta: a munkanélküliségi ráta négy százalékra csökkenhet országos szinten. Megerősítette, tovább nőhet a családok támogatása, többek között az adókedvezmény és az otthonteremtés területén is.

Áfacsökkentéseket sorolt: a hal, az éttermi szolgáltatások és az internet áfája is öt százalék lesz.

- Csökken a kiva, a kisvállalati adó 13 százalékra, miközben kilencszázalékos marad a társasági adó - sorolta.

Az egészségügyi és a szociális hozzájárulás kulcsa is 22-ről húsz százalékra csökken, és a sörfőzést is hangsúlyozta: a kisüzemi sörfőzdéknek 8 ezer helyett 200 ezer hektoliter lesz az a határ, amely alatt csak a jövedéki adó ötven százalékát kell megfizetni.

Összességében a költségvetés 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol, háromszázalékos infláció mellett. Hangsúlyozta, hogy Dél-Vas megye május elején bejelentett fejlesztési forrásait, a TOP-programokat is ebből a költségvetésből finanszírozzák: ezek a körzetében negyven települést érintenek mintegy 6,1 milliárd forinttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!