Hírek

2017.07.02. 19:01

Itt nincsen esőnap - Az Elővári sokadalom megnyújtja a napot Kőszegen

Az Elővárosi sokadalom összesen 15 alkalommal kínál kulturális lehetőséget az esti órákban a településre látogatóknak. Zene és kiállítás az elővárban.

Budai Dávid

A júliusi várszínházi elő-adások napjain Elővári sokadalom várja az érdeklődőket, akik így már azelőtt belecsöppennek a kulturális és vásári forgatagba, hogy elfoglalnák helyüket a várszínház nézőterén. Persze egyáltalán nem kell előadást nézni ahhoz, hogy az ember az elővárban találkozhasson a kézműves- és natúrparki termékek kiállítóival és a legváltozatosabb zenei produkciókkal. Idén 15 alkalommal telik meg az elővár élettel, várhatóan egyre többel - tudtuk meg Győrffy Gábor turisztikai menedzsertől, akivel szombaton az első Elővári sokadalom sűrűjében beszélgettünk a kezdeményezés céljáról.

- A tapasztalatunk az, hogy a Kőszegre érkező turisták este is nagyon szívesen jönnek be a belvárosba, amikor a múzeumok és az üzletek már bezártak.

Ekkor a városban reményeink szerint beindulhat egyfajta mediterrán élet, amelyhez nem kellenek nagy dolgok. Elég, ha az egyik sarokban zene szól, a másik sarokban pedig beszélgethetnek az emberek. Az Elővári sokadalom, amely alkalmanként csaknem ezer ember találkozási pontja is lehet, éppen ezt a célt szolgálja - hangsúlyozta Győrffy Gábor. Várhatóan azért lesznek egyre többen a kiállítók és a fellépők is, mert mindkét oldalról jelezték, szeretnének csatlakozni a rendezvénysorozathoz, így a meghirdetett programokon túl lehet számítani meglepetés-produkciókra is. Ezeken a napokon ráadásul a vár gyógynövénykertje is nyitva tart 20.30-ig. - Sokan azt mondják, hogy Kőszeg félnapos város, mi azt mondjuk, Kőszeg több napot is megér, de egy teljes napot mindenképpen. Az Elővári sokadalom megnyújtja a napot Kőszegen - fogalmazott a szervező.

A kirakodóvásár sokakat vonzott
Fotó: Unger Tamás

A program mellé állt több étterem is: mindig van legalább egy olyan hely, ahol éjfél után is kiszolgálják majd a vendégeket. Ott jártunkkor az Elővári sokadalom néhány tucat látogatója közül legtöbben a zeneiskola növendékeinek produkcióit hallgatták, mások a kiállítók portékái közül válogattak, egy kislány pedig az elővárat és a várfalat összekötő kötélpályán csúszott egyet. Arra azonban érdemes felkészülni, hogy míg a várszínház előadásain van esőnap, az Elővári sokadalom szervezői rossz idő esetén arra kérik a látogatókat, jöjjenek vissza egy következő délutánon. Mostantól számítva még 14 ilyen délután lesz.

Kőszeg turisztikai fejlesztése nagyon is tudatos. Júliusban hétfőnként - amikor a múzeumok zárva vannak - ingyenes városvezetéssel 
kedveskednek az idelátogatóknak.

Különleges kézműves termékeket is lehetett venni
Fotó: Unger Tamás

A vár nagy lehetőségeket kínál, viszont mivel kihasználtsága a szezonban gyakorlatilag százszázalékos, ahhoz, hogy újabb programoknak adhasson teret, beruházások kellenek. Nagyot lendíthetne a terveken, ha Kőszeg megkapná idén a kiemelt turisztikai státuszt, akkor közelebb kerülnének ahhoz az elképzeléshez is, melynek lényege, hogy az elővár épületeiben négy évszakos középkori játszóházat alakítanának ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!