Hírek

2016.09.12. 13:41

Jubileumot ünnepeltek a szaléziek

Szombathely - A kommunizmusban betiltották a szalézi rend működését, ám 25 évvel ezelőtt - 40 év kihagyás után - újraalakultak a vasi megyeszékhelyen.

Vadas Krisztina

Sötét éveket élt meg a magyarországi szalézi rend a kommunista kormány hatalma idején. A ferencesek, bencések és a piaristák kivételével az összes szerzetesrend működését betiltották 1950-ben, így a szaléziekét is. Az ezt követő években szinte illegálisan, az országban szétszórtan, a nyilvánosság elől bujkálva működtek tovább.

Csaknem negyven évvel később, 1989-ben ismét fény gyúlt a Magyar Katolikus Egyház szerzetesrendjei előtt: újra legálisan működhettek az országban. A szombathelyi szaléziek elsők között kapták vissza rendházukat. Az újjáéledt rend akkori vezetője, P. Havasi József tanácsával együtt úgy döntött, hogy Szombathelyen indítja be a rend újoncképzését, a novíciátust, amely 1991. szeptember 8-án kezdte meg működését.

Az ekkor épült új épületbe öt fiatalember költözött be, köztük a mostani tartományfőnök, P. Ábrahám Béla és P. Csány Péter, a szombathelyi Szent Kvirin Szalézi Plébánia és Rendház jelenlegi plébánosa. Hétfőn délelőtt ünnepi szentmisén emlékeztek meg a jeles évfordulóról a Szent Kvirin templomban. Ott, ahol 25 évvel ezelőtt az újjáalakulás nagyszabású ünnepe is zajlott. A szentmisét a rend akkori vezetője, a ma 87 éves P. Havasi József celebrálta, de az öt akkori ifjúból négyen szintén részt vettek az ünnepen. P. Havasi József szentbeszédében felelevenítette az újraalakulás emlékeit, a küzdelemes időket, éppen ezért kiemelte, hogy nem ünnepelni, hanem hálát adni gyűltek össze hétfőn, Mária neve napján, akinek áldását kérték a további működéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!