Hírek

2016.09.11. 19:00

Ki mit ígér a csepregieknek? - Bemutatjuk a polgármesterjelölteket

Csepreg - Szeptember 25-én időközi választás lesz Csepregen. A voksolásra jogosultak a polgármestert és hat képviselőt választanak. A határidőig három polgármester- és 24 képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba. Most Kovács András, dr. Szabó Bálint Gábor és Vlasich Krisztián polgármesterjelölteket mutatjuk be.

Cseszkó Tamás

KOVÁCS ANDRÁS Csepregen született, és jelenleg is ott él családjával. Huszonnégy éve házas, három gyermek édesapja. A Savaria Közlekedésgépészeti Szakközépiskolában végzett, közlekedésgépész technikusi oklevéllel rendelkezik, majd megszerezte a munkavédelmi technikusi képzettséget is. Bemutatkozójában azt írja: „Gyermekkorom óta vagyok részese közösségi tevékenységnek, ifjú zenészként lettem tagja a helyi zenekarnak, majd az újjászerveződést követően alapító tagja vagyok a ma már komoly hírnévre szert tett Csepreg Város Fúvószenekarának. Nagyapai örökségként, általános iskolás korom óta vagyok önkéntes tűzoltó, a Csepregi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek 23 éve, a Csepregi Önkormányzati Tűzoltóságnak - alapítóként - 16 éve vagyok az elnöke. A Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetségnek második ciklusban vagyok az elnöke." Kovács András arról is ír bemutatkozójában, hogy kiemelten fontosnak tartotta és tartja az önkormányzati intézmények stabil, átlátható gazdálkodáson alapuló működtetését, ehhez azonban szerinte az kell, hogy a döntéshozatal előkészítésébe minél szélesebb  rétegeket  vonjanak be. Programjáról is oszt meg részleteket: „Az egyre nagyobb gondot jelentő esővíz-elvezető rendszer működőképes állapotba való helyezése elodázhatatlan feladat, a város egészére kiterjedően kell kezelni a problémát, amelyhez az anyagi források megszerzése mellett fontos feladat a lakosok szemléletének alakítása is. Az úthálózat felújítása tovább folytatandó ügy, akárcsak a járdák felújítása.

Azokon a helyeken, utcákban kell a javításokat elvégezni, ahol a legrosszabb állapotban vannak. Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az idegenforgalomban rejlő növekedési esélyek kiaknázására. A vállalkozások erősítésének segítése érdekében - közös akarattal - a helyi adók tekintetében a progresszív adózás lehetőségét kell megvizsgálni, és lehetőség szerint bevezetni. Adósságaink vannak a szennyvízkezelés, a hulladékkezelés terén is. Elkezdődött a „Zöld Város" program megvalósítása, tovább kell tevékenykedni ezen a területen is." A jelölt szerint a városgazdálkodás átszervezésével, eszközparkjának kiépítésével igazi szolgáltató „városgazda" rendszert kell kialakítani. Kovács András rámutat: a civil szervezetek működésének feltételeit továbbra is segíteni kell, hiszen a város ifjúságmegtartó erejének egyik eleme az ő működésük. Szerinte helyzetbe kell hozni a fiatal, diplomás lakosokat, fokozni kell Csepreg lakosságmegtartó erejét.

DR. SZABÓ BÁLINT GÁBOR jogász, 34 éves csepregi lakos, aki Szombathelyen született, általános és zeneiskolába már Csepregre járt. Pannonhalmán érettségizett, jogi diplomáját a Szegedi Tudományegyetemen szerezte. Angol, német és latin nyelvből rendelkezik középfokú nyelvvizsgával. 2002 és 2006 között önkormányzati képviselőként a városfejlesztési bizotság elnöke volt. „Ekkor építettük meg az új általános iskolát, felújítottuk az öregek otthonát, elkészítettük a Fő tér és az iparterületi körforgalom terveit. Újraaszfaltoztuk a Bercsényi és a Vörösmarty utcákat, valamint a Bognár Ignác utca tilosgyöpi részét is" - írja a jelölt. Dr. Szabó Bálint szerint a város bajban van, ezért indul a választásokon. „A polgármester és a képviselők között kialakult ellentét olyan mértékűvé vált, hogy a közös munka ellehetetlenült, veszélybe sodorva ezzel Csepreg jövőjét. A képviselő-testület feloszlatásával a legjobb helyre került a döntés joga: a csepregi emberek kezébe" - írja dr. Szabó Bálint, hozzátéve, hogy a polgármester ellen időközben fegyelmi eljárás indult különböző, állítólagos visszaélések és törvénytelenségek miatt. A jelölt programja hét pillérre épül. „Azonnal megszüntetjük a felesleges hivatali kiadásokat és a pénzügyi visszaéléseket, a több tízmilliós tanácsadói és egyéb propagandaköltségeket.

Takarékos, felelős és átlátható önkormányzati gazdálkodást hirdetek" - rögzítette az első pontot, majd ígéri, hogy vállalja a helyi nyilvánosság visszaállítását, a polgárokat pedig újra bevonja a helyi döntéshozatalba, mert szerinte nem pár ember magánügye, hanem valamennyi Csepregen élő polgár közös ügye, hogy merre megy a város szekere. „Jogászként átvizsgáltam, és megalapozottan állítom: akár a várost hátrányosan érintő szerződések felbontásával is, de az iparterületet, a régi iskola épületét és a Bene-hegyi tavat végre hasznosítani kell és lehet" - húzza alá dr. Szabó Bálint. „Csepreg legnagyobb értékét, a kulturális-művészeti közösségeket és civil szervezeteket anyagilag is kötelességünk megbecsülni, ezért a jelenlegi, megalázóan alacsonyra csökkentett támogatásukat nagyságrendekkel meg kell emelni" - írja. Szabó úgy látja, hogy az önkormányzatot a művelődési házba költöztetve egy épületben is ellátható minden hivatali, művelődési, könyvtári és kulturális közfeladat. Szerinte egy többfunkciós városháza létrehozása jelentős rezsicsökkentést és nagyobb kihasználtságot eredményezhet. Kiemeli: a 2002-ben elindított út- és járdafelújítási programot fel kell gyorsítani. A vízelvezetésre mindenhol figyelve az úttestek portalanítása és aszfaltozása kötelező önkormányzati feladat, míg a járdák esetében a lakosság minimális szerepvállalása jelenthet megoldást arra, hogy Csepregen ne csupán lakni, de élni is jó legyen. Kitér arra is, hogy „az oktatási-nevelési, valamint szociális-egészségügyi intézményeink önállóságának biztosítása mellett segítenünk kell vezetőiket és dolgozóikat, hogy elsősorban pályázati forrásokból európai színvonalon végezhessék nélkülözhetetlen munkájukat."

VLASICH KRISZTIÁN 1975-ben született, felsőfokú végzettséggel rendelkezik, ezer szállal kötődik Csepreghez. Alapító tagja és elnöke a 2003-ban alakult Szebb Holnapért Közhasznú Egyesületnek, mely egyebek között a városi gyermeknap, a Répcementi Napok, a csepregi búcsú, valamint a Fő téri Mikulás-program szervezője. Segítője és tagja a Csepregi Sportegyesületnek, valamint a George Sorel Lakókért Alapítványnak. 2004 óta önkormányzati képviselő, számos bizottság tagjaként és elnökeként dolgozott. Nős, egy gyermek édesapja, feleségével tizenegy éve élnek boldog házasságban. - 2014-ben a választók nagy többsége úgy döntött, hogy engem bíz meg a városvezetői feladatok ellátásával. Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt másfél évben bebizonyosodott, van Csepregnek jövője, hiszen olyan települést építünk, ahol jó élni, és ahol lehet boldogulni. „A teljesség igénye nélkül szeretnék felsorolni néhány eredményt: a civil szervezetek támogatását a korábbi 1 millió forintról 3 millió forintra emeltük.

Nagyszabású út- és járdafelújítási programot hirdettünk, és a stabil intézményi működtetés biztosítása mellett előkészítettük az óvoda, az iskola, az idősek otthona, a művelődési ház és a hivatal felújítását is" - sorolja, majd hozzáteszi, hogy felülvizsgálták és mérnökök bevonásával kidolgozták a város csapadékvíz-elvezetési hálózatának tervét. „Pályázatot nyújtottunk be a legkritikusabb városrészek vízelvezetésének megoldására. Elértük, hogy kiemelt kormányhatározatban szerepel a csepregi szennyvíztisztító felújítása és bővítése. Hosszasan lehetne még sorolni az eredményeket, mégis arra vagyok a legbüszkébb, hogy Csepreg összetartó, fejlődő közösség lett" - fogalmaz a jelenlegi városvezető, majd hozzáteszi, hogy ezt a lendületet próbálták meg elgáncsolni azok, akik önös érdekből vezérelve kimondták a testület feloszlását. „Szeptember 25-én a csepregi polgárok végre dönthetnek, az időközi választás egyúttal népszavazás a gyűlölet és a káosz ellen. Az emberek kezében van a döntés, hogy Csepreg fejlődésére vagy a széthúzásra és az önös érdekekből vezérelt politikai zavarkeltésre szavaznak. Az elmúlt másfél évben lelkiismeretesen dolgoztunk a városért, de sok még a feladatunk. Tele vagyunk tervekkel, és rengeteg bátorítást, támogatást kaptunk a csepregiektől. Ez ad erőt ahhoz, hogy folytassuk településünk építését."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!