Hírek

2015.11.13. 12:34

Közös sajtótájékoztatót tartott a fogyasztóvédelem és a katasztrófavédelem

Ma délelőtt a Vas Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályával közös sajtótájékoztatón vett részt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A sajtó képviselői részére szervezett tájékoztató előadás célja a fogyasztóvédelmi hatóság által a szénmonoxid-érzékelők ellenőrzése során feltárt problémák, tapasztalatok ismertetése volt.

Böröcz Miklós főosztályvezető a sajtótájékoztató megnyitásaként köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit. Elmondta, hogy a szén-monoxid mérgezések megelőzését a fogyasztóvédelmi hatóság is kiemelt figyelemmel kíséri. A kereskedelmi forgalomban elérhető szén-monoxid érzékelők megfelelőségét 2013. óta rendszeresen ellenőrzik. A hatóság honlapján a vizsgált készülékek pozitív és negatív listája egyaránt elérhető.

Roboz József tű. alezredes, megyei katasztrófavédelmi hatósági szolgálatvezető, a Vas Megyei Területi Tűzmegelőzési Bizottság titkára elmondta, hogy a szén-monoxid mérgezések megelőzése a TTB programjában 2013 óta fő prioritásként szerepel. A bizottság lakosságtájékoztató tevékenységének is köszönhetően Vas megyében a mérgezéses esetek száma csökkenő tendenciát mutat. 2014-ben 17 esetben 9 fő, 2015-ben 7 esetben 6 fő sérült volt. Ezen esetek során 2014-ben 10, 2015-ben 3 alkalommal jelzett a szén-monoxid érzékelő.  Komoly eredménynek tekinthető, hogy a megyében évek óta nem történt szén-monoxid mérgezéssel összefüggő haláleset. Kiemelte, hogy a fokozott légzárású nyílászárók beépítése, a szag- és páraelszívó berendezések, fűtőberendezések egyidejű használata következtében az épületek légterében megnőhet a szén-monoxid mértéke. A levegőben lévő szén-monoxid koncentrációjától függően enyhébb rosszullét, súlyosabb esetben halál következhet be. Ezért nagyon fontos a szén-monoxid mérgezéses balesetek megelőzésére ráirányítani a lakosság figyelmét. A statisztikai adatokra visszautalva elmondta, hogy a megfelelő minőségű, az előírások szerint alkalmazott szén-monoxid érzékelő életet menthet. Felhívta a figyelmet, hogy szén-monoxid érzékelő vásárlását megelőzően a fogyasztóvédelem honlapján célszerű tájékozódni az ajánlott készülék típusokról.

Szilágyi Ildikó fogyasztóvédelmi osztályvezető tájékoztatójában elmondta, hogy a    fogyasztóvédelmi hatóság 2013. őszén a kereskedelmi forgalomban elérhető szén-monoxid érzékelők minőségét ellenőrizte. A vizsgált 10 termékből mindössze 1 készülék felelt meg a biztonságossági követelményeknek, a további 9 féle készülék használata a szakvélemény alapján súlyos kockázatot jelentett a felhasználók részére.

A kedvezőtlen tapasztalatok miatt 2014-ben, majd 2015 év elején és az  őszi ellenőrzési sorozatban  tovább folytatódott a szénmonoxid érzékelők vizsgálata. A fogyasztóvédők 42 féle termékből vettek mintát, melyből mindösszesen 12 féle termék bizonyult jónak, melyek biztonsággal használhatók. A vizsgálat az olcsóbb és a drágább készülékekre egyaránt kiterjedt.

Vas megyében 2014- évben 12 ellenőrzést végzett a hatóság, melyből 2 esetben történt intézkedés.  Az idei évben 10 üzletben történt ellenőrzés, melyből  5 esetben találtak hiányosságot. A hatóság a fogyasztók életét, egészségét és testi épségét veszélyeztető termékek forgalmazását megtiltotta. A tapasztalatok szerint Vas megyében egyre kevesebb üzlet forgalmaz szén-monoxid érzékelőt, ahol árusítanak ott törekszenek arra, hogy csak a hivatalosan is biztonságosnak minősített termékeket értékesítsék. Jellemző, hogy a forgalmazók a veszélyes termékek nagy részét önként már kivonták a forgalomból.

Szilágyi Ildikó elmondta, hogy az NFH honlapján folyamatosan lehet tájékozódni a szén-monoxid érzékelőkkel kapcsolatos laborvizsgálatok eredményéről. A fogyasztóvédelmi hatóság az javasolja, hogy a fogyasztók elsősorban szaküzletben – tüzeléstechnikai szaküzletben – vásárolják meg a készülékeket, ahol az erre felkészültek szakemberek megfelelő információkkal és készülékekkel látják el a fogyasztókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!