Hírek

2016.09.24. 18:30

Lakatoljuk oda bátran a szerelmünket

GENCSAPÁTI, KŐSZEG, SZOMBATHELY - Azt mondják, egy tegnapi hírnél nincs elavultabb, ósdibb holmi. Pedig a nagy áramlásban nem árt néha egy kicsit visszanézni. Mi történt a héten? Íróvendég, bérmustra, kőszegi romantika, kutyaparadicsom - vagy valami más.

Viola Beata

Hagyományos koraszülött-találkozóját, családi PICnikjét tartotta meg Szombathelyen a Herényiek Házában a Zseboroszlán Vas Megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány és a Markusovszky kórház Perinatális (koraszülött) Intenzív Centruma (PIC). Idén - díszvendégként - Bartos Erikát köszöntötték.

Fehér Olivér, Maszlov Dorisz, Maszlov Rebeka és Neválovits Regina az első lakattal: Kőszeg újabb alkalmat ad a romantikázásra Fotó: Unger Tamás

A szokásos szeptemberi időpontban és helyszínen, sorban az ötödik alkalommal tartott rendezvényre érkezőknek megkegyelmezett az időjárás: a reggeli zápor nyomán keletkező tócsák már felszáradtak, a délelőttre ígért esőt elfújta a szél. Semmi akadálya nem volt annak, hogy a résztvevők - koraszülöttként világra jött gyerekek, szüleik és a PIC dolgozói - jókat játsszanak, beszélgessenek az udvaron, a terasz alatt és a benti helyiségekben. Egy igazi nagyágyú, az egyik legtermékenyebb és népszerűbb kortárs meseíró, Bartos Erika is elfogadta a meghívást az alkalomra - Bogyóról és Babócáról mesélt, vetített a gyerekeknek. Dr. Grassely Magdolna, a Perinatális Intenzív Centrum részlegvezető főorvosa, egyben az alapítvány kuratóriumi elnöke is örömmel számolt be az újdonságokról: - Régi ágyakat tudtunk lecserélni, inkubátortakarókat vett az alapítvány - a nagyon éretlen koraszülötteknek fontos ugyanis, hogy ne reflektorfényben töltsék a napjukat, hanem úgy érezzék, mintha még az anyaméhben lennének.

Tunkel Csaba és Balaton Renáta között hatéves kisfiuk, Soma. Dedikáltatni hozták a könyveket, Soma is kedveli Bartos Erika történeteit

A következő hír kibillenthet minket a komfortzónánkból: Csaknem egy minimálbérnyivel keres többet egy átlagos fővárosi, mint egy Vas megyei. A leggazdagabbakkal és a legszegényebbekkel hasonlítottuk össze az elmúlt tíz év vasi átlagkereseteit, számoltunk az inflációval is. A Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) kikértük az utóbbi tíz év nettó átlagkereseteit tartalmazó adatsort, így most láthatjuk a Vas megyei kereseteket a leggazdagabbak és a legszegényebbek tükrében. Tíz évvel ezelőtt nálunk is és Szabolcsban is 100 ezer alatt voltak a nettó átlagbérek. Akkor alig több mint 8 ezer forinttal kapott többet egy átlag Vas megyei, mint egy átlag szabolcsi. Ma már csaknem 40 ezer forint a különbség.

Ezzel szemben Budapesten tíz évvel ezelőtt már többet vittek haza átlagosan, mint nálunk négy éve. Jelenleg a fővárosiak átlagkeresete több mint 66 ezerrel több, mint egy Vas megyei kereset. Ez nagyon sok pénz, 7300 forint híján egy nettó minimálbérrel többet keresnek Budapesten. A szabolcsiakra pedig 105 ezer forintot is rávernek a fővárosiak, ami már jóval meghaladja a nettó minimálbér összegét.

Ferenczi Endre telepvezető sok más eb mellett ezt a boxert is megmutatta a gencsapáti menhelyen. Pokol vagy kutyaparadicsom?

Jól látszik, hogy a leggazdagabbaktól jobban le vagyunk maradva, mint amennyire a legszegényebbektől elhúzunk.

Nálunk, akárcsak a fővárosban töretlen volt a növekedés az elmúlt tíz évben, Szabolcsban viszont kétszer is, 2012-ben és 2014-ben is volt visszaesés a keresetekben, és ha néhány száz forinttal is, de kevesebbet vihettek haza, mint az azt megelőző években. Persze ezek a számok mit sem érnek, ha nem tudjuk, mekkora volt az infláció. A 2006 és 2015 között eltelt tíz évben az infláció 39,5 százalék volt összesen.

Erről ennyit, szeressük inkább Kőszeget: egyesületi kezdeményezésre ezentúl a várfalhoz lakatolhatjuk a szerelmünket is. Mármint az érzést, hogy soha ne halványuljon el.

A gencsi Kutyaparadicsomba azért mentünk el, hogy megnézzük, hogyan tartják ott az állatokat. A menhelynél mindig jobb a szerető család. És ez nem puszta romantika. öl

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!