Hírek

2016.06.24. 18:53

Már önállóan vonulhatnak - Hat településen avatkozhatnak be a szentpéteri lánglovagok

Őriszentpéter - Immár önállóan is vonulhat tűz- és káreseményekhez az Őriszentpéteri Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Pontosabban majd július 1-jétől, de pénteken megtartották a rendszerbe állító ünnepséget.

Bakos Ágnes

Ahogy korábban Vas megyében Hosszúpereszteg és Jánosháza, úgy áprilisban Őriszentpéter tűzoltói is sikeres rendszerbe állító gyakorlatot tettek. Ezzel jogot szereztek arra, hogy azonnal segítséget nyújthassanak a környék településein, ha baj van.

Szakmailag felkészültek a szentpéteri önkéntesek - ezt bizonyították már. Rendelkezésre állnak az eszközök is, és együttműködési megállapodást kötöttek a terület szerinti tűzoltó-parancsnoksággal - ez volt a feltétele az új státusnak.

- Országosan ez a 35. ilyen esemény - mondta köszöntőjében Fülep Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályvezetője. - Kellett az akarat, aztán a lehetőség, a jogszabályi háttér, a kormány anyagi támogatása. És mindenekelőtt elkötelezett, elhivatott emberek, mint az őriszentpéteri ÖTE tagjai - méltatta a szentpéterieket a főosztályvezető. Tetten érhető az elhivatottság, hiszen több mint 135 éve „őrzik a lángot", de legalábbis a tűzoltó-hagyományokat a településen. Hogy mi fog változni az új ranggal? - A felelősség - kérdezte és válaszolta Fülep Zoltán. - A beavatkozó egyesületi lét magasabb szintű jogokkal és kötelezettségekkel jár, mint az önkéntes működés, de egyúttal magasabb szintű a felelősség.

- Háromszoros esemény, találkozás a mai - így fogalmazott Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere. Sorolta: megkezdődik az Őrségi vásár, július 1-jétől bevethetőek lesznek a lánglovagok, és nem mellékesen aznap lesz 11 éves város Őriszentpéter. A városi rangot párhuzamba állította a

tűzoltóság fejlődésével: nem hivalkodás, nem öncélú, hanem felelősségvállalást jelent az, hogy városként működik az önkormányzat, és az is, hogy önállóan beavatkozó egység lett a tűzoltóság. Nem csak Őriszentpéteren, hanem Nagyrákoson, Ispánkon, Szalafőn, Kondorfán és Szattán is mentenek, ha szükség van rá. A polgármester kiemelte, hogy az elmúlt években a sikeres pályázatok nyomán megfelelő felszereléssel és felújított szertárral rendelkeznek a tűzoltók. Fontos a térségi, közéleti szerepvállalásuk is. - És ami talán a legfontosabb az az emberi tényező, ami „nagyon rendben van", így fogalmazott áprilisban a beállító gyakorlat után Erdélyi Krisztián, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője - idézte fel Őr Zoltán. - Ez nem csak lelkesedés: ez már hivatástudat, az egész térség védelme érdekében - zárta gondolatait a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!