Hírek

2009.02.18. 03:29

Markusovszky kórház: elszállingózó orvosok

<b>Szombathely </b>- Egyre gyakrabban találkozhatni olyan híresztelésekkel, hogy mostanában sok orvos hagyja ott a Markusovszky kórházat. Többen azt is tudni vélik, hogy az elvándorlás oka főként anyagi természetű.

Bajdó Bettina

- Egy évvel ezelőtt még gondot jelentett a sebészhiány, mára ez a probléma megoldódott - mondta az igazgató. - Egy év alatt két szakorvos is jött az osztályra, van egy rezidensünk és egy szakorvosjelöltünk is, tehát négy orvossal bővült a sebészeti létszám. A traumatológián is van hiány, de ide is felvettünk egy szakvizsgákkal rendelkező orvost. Emellett persze van szakemberhiány a kórházban, de ez nem lokális probléma, az egész országban ez a helyzet. A pszichiátrián, a belgyógyászati szakmákban, főként gasztroenterológiai téren, a sürgősségi orvostan területén is hiány van orvo- sokból, de aneszteziológusból is kevesebben dolgoznak a kórházban, mint amennyire szükségünk lenne.

Az orvosigazgató hangsúlyozta: az orvoslétszám csökkenése több okra is visszavezethető. Tavaly például 15 orvos ment nyugdíjba a kórházból, emiatt is csökkent a létszám, a munkaerőpiacon pedig nincs elegendő orvos, akik betölthették volna helyüket. Az elmúlt időben voltak olyan szakemberek, akik koruknál, tudásuknál fogva úgy érezték, hogy megértek egy komolyabb feladatra, és sikerrel pályáztak más kórházak osztályvezetői posztjaira.

- 2003-ban készült egy felmérés, mely szerint 2008-ra az orvosok 30 százaléka eléri a nyugdíjkorhatárt - folytatta az orvos. - Az előrejelzés be is jött, hiszen tavaly tőlünk is sokan elmentek nyugdíjba. Az egész orvostársadalomra jellemző a magasabb átlagéletkor, a legjobban ez a gyerekorvosoknál tűnik ki. Az orvoshiány egyébként nem magyar probléma, az egész világra kiterjed. Amerikában is komoly gondok vannak, de Németországban is hiányzik ötezer orvos. Jellemző a migráció, a magyar orvosok mennek külföldre dolgozni, s hozzánk is jöttek más országokból. Egy ideig erdélyi orvosok jelentkeztek a Markusovszky kórház álláshirdetéseire, de már ők sem jönnek. Romániában kormányzati szinten oldották meg az orvoselvándorlási problémát, a bérek emelésével, több támogatással.

Dr. Kőfalvi István elismerte: vannak olyan időszakok, amikor nehezebb pótolni a hiányzó orvosokat. A szakemberek eloszlása országosan is aránytalan. Még mindig sok az orvos Budapesten, s kevesen jönnek el vidékre. Pedig az igazgató szerint a Markusovszky kórháznak szakmai berkekben jó hírneve van.

- Évek óta átlagosan 240 körüli az orvoslétszám a kórházunkban, de csakúgy, mint az ország más súlyponti kórházaiban, itt is hiányzik folyamatosan 20-40 orvos - mondta az orvosigazgató. - Nem kapunk többletpénzt újabb orvosok felvételére, csak meglévő forrásainkból gazdálkodhatunk. Azzal is tisztában vagyunk, hogy pótolni kell a hiányzó szakembereket, de vannak olyan szakmák, melyekre egyszerűen nincs jelentkező. Az orvosok megbecsültsége sokat romlott a társadalomban, alacsony a fizetés, nagy a felelősség, s legalább 11-12 év kell ahhoz, hogy valaki önállóan is praktizálhasson. A humánerőforrás problémáit nem lehet helyi szinten megoldani, a képzést és a finanszírozást is át kellene alakítani.

Dr. Takáts Lajos, az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének helyi vezetője szerint is van orvoshiány a Markusovszky kórházban, érezhető is ennek a hatása, de a működést ez még nem veszélyezteti. A vezető úgy látja, hogy az orvosi gárda kezd kiöregedni, s nehéz a helyükre felkészült munkaerőt találni. Hozzátette: az is gondot jelent, hogy évente sok orvos úgy dönt, inkább külföldön próbál szerencsét.

Lendvai Rezső megyei betegjogi képviselő elmondta, hogy nem érkeztek hozzá panaszok orvos- és nővérhiány miatt a betegektől. Hozzáfűzte: az elmúlt időben több jó nevű orvos is otthagyta a kórházat, s reméli, hogy az intézmény tudja pótolni a hiányukat. Ha mégsem, ez az ellátás színvonalának csökkenésével járna, aminek a betegek látnák kárát.

Információink szerint az elmúlt hónapokban a Markusovszky kórházból több orvos is megyénk kisebb kórházaiban talált munkát, néhányuk főorvosi, osztályvezetői beosztást kapott.

Szerettük volna megkérdezni olyan orvosok véleményét is, akik elhagyták az utóbbi időben a kórházat, de még név nélkül sem vállalták a nyilatkozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!