Hírek

2013.02.12. 07:07

Lecsapott a tél Vas megyére

Kedden ismét lecsapott a tél, s a havazás nehezítette a közlekedést. A meteorológiai szolgálat narancssárga riasztást adott ki a megyére, mivel 20 centiméter meghaladó friss havat prognosztizáltak. Délután összeült a védelmi bizottság.

 

Összeült a védelmi bizottság, szerdán még nagyobb hó várható

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elrendelte a veszélyhelyzeti központ felállítását a hóhelyzet koordinálására, valamint a megyei műveletirányítás és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok megerősített szolgálatra történő felkészülését. Egyeztetettek a polgárőrséggel és a vöröskereszttel, hogy szükség esetén biztosítsák a várakozó tehergépjárművek sofőrjeinek ellátását.

Kedd délután harmadfokú, piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szerdára Vas megyére, mert 24 óra alatt 30 centiméternél is több hó hullhat. Az előrejelzés szerint az éjszakai óráktól helyenként viharos, 45-65 kilométer/órás széllökések is lehetnek, amelyek hófúvást okoznak. Erős hófúvásra is számítani lehet magas hótorlaszokkal.

A felkészülés és a várható feladatok összehangolása érdekében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának kezdeményezésére összeült kedd délután a megyei védelmi bizottság és a helyi védelmi bizottságok. A bizottság döntése értelmében szerda reggel 7 órakor az együttműködő szervek bevonásával feláll a Vas Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse, és koordinálja a hóhelyzettel kapcsolatosan végrehajtandó intézkedéseket.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a közlekedőket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, tartsák be az előírásokat, és fokozott óvatossággal közlekedjenek. Ha hosszú útra indulunk, akkor ajánlott bekészíteni az autóba vizet, takarókat, s tartsunk magunknál feltöltött telefont, térképet és elemlámpát.

A katasztrófavédelem tanácsai:

Az időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílusban és sebességgel vezessen!

Használjon téli gumikat, fagyálló folyadékot!

Amennyiben hosszú útra indul, készítsen az autóba vizet és takarókat!

Mindig tartson magánál feltöltött telefont, térképet (GPS-t), és elemlámpát!

Ügyeljen arra, hogy a fényszórók (ködlámpa) megfelelően működjenek!

Kényszermegállásnál gondoskodjon a megfelelő láthatóságról (láthatósági mellény, fényvisszaverő csík)!

Kövesse nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat!

Készüljön fel arra, hogy az időjárási viszonyok hirtelen, és jelentős mértékben megváltozhatnak, esetenként rendkívüli időjárási körülmények alakulhatnak ki! Ismerje meg a tervezett útvonal útviszonyait, készüljön fel arra, hogy szükség esetén módosítani kell az útvonalat, és nézze meg azt is, hogy hol van lehetőség hosszabb idejű, biztonságos várakozásra (pl. benzinkút, pihenőhely, bevásárlóközpont)!

 

A Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig még sok hó hullhat

A Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó hullhat - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében. Részletek itt >>>

Több helyen hóátfúvások nehezítik a közlekedést

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd déli jelentése alapján a Dunántúl nagy részén, illetve Pest megyében továbbra is havazik. Pest és Komárom-Esztergom megyében hóátfúvások nehezítik a közlekedést, ráadásul Székesfehérvár térségében ónos eső hull. A társaság közel 300 munkagépe dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. Részletek itt >>>

Másodfokú riasztás Vasban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki Vas megye területére. Az előrejelzés alapján a keddi napon nagy mennyiségű friss hó várható. Éjfélig a Kisalföldön és az Alpokalján általában 15-25 cm friss hó várható, de a megye nyugati részén 30 cm is lehullhat.

A hétfői napon a szlovén hatóságok a teherforgalmat érintően korlátozásokat vezettek be a magyar és szlovén közös határszakaszon. A korlátozás elsősorban a tranzitforgalmat érinti, így a szlovéniai célállomással rendelkező és a szlovén felségjelzésű tehergépjárműveket beengedik az országba, így a megyében pihenőhelyekre irányítják a korlátozás alá eső tehergépjárműveket. A tehergépjárművek Ausztria felé szabadon közlekedhetnek.

Jelenleg Vas megye területén összesen 286 tehergépjármű várakozik, melyek a váti elkerülőn, Vép és Zanat között, Vépen a Galambos Transnál, Körmenden a Szarvas-csárdánál, Szombathelyen a Praktikernél kerültek elhelyezésre.

A keddi napon ez idáig két árokba csúszott személygépjármű műszaki mentését hajtották végre a megye tűzoltói.

Műszaki mentés jelenleg nincs folyamatban.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója 7:30-tól elrendelte a Veszélyhelyzeti Központ felállítását a hóhelyzet koordinálására, valamint a megyei műveletirányítás és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok megerősített szolgálatra történő felkészülését. A Veszélyhelyzeti Központ egyeztetett a polgárőrséggel és a vöröskereszttel, hogy szükség esetén biztosítsák a kényszervárakoztatott tehergépjárművek ellátását. A közútkezelő tájékoztatása szerint az utak havasak, hókásásak, csúszósak, de folyamatosan dolgoznak ezek takarításán, járhatatlan út és elzárt település nincs a megye területén.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy fokozottan kövessék nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd reggeli jelentése alapján a Dunántúl több megyéjében is havazik, egyes dél-dunántúli megyékben pedig ónos esőre kell számítania a közlekedőknek, ráadásul Pest megye nyugati részén a nagy erejű szél hóátfúvásokat okoz. Részletek itt >>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!