Hírek

2015.09.22. 15:33

Megmaradt az utazási kedv - Szívesen választanak külföldi úti célt a magyarok

Körkép - Nem riasztja vissza a magyarokat az utazástól az sem, ha esetleg migránsokkal találkoznak a célterületen.

Vadas Krisztina

Az elmúlt időszakban sokat hallottunk arról, hogy egyre többen mondják le magyarországi utazásukat a migránshelyzet miatt, habár a magyar turisztikai kommunikáció próbálja hangsúlyozni, hogy országunk továbbra is biztonságos úti célnak számít. A Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese elmondása alapján Magyarország a legnépszerűbb kelet-közép európai úti célok között van, és ez évek óta folyamatosan emelkedik. A migránshelyzet nem érinti a turizmust, mert az érkezők csak néhány jól behatárolható helyen fordulnak elő, a frekventált látnivalók ezektől távol esnek. De mi a helyzet azokkal, akik Magyarországról utaznának külföldre? Vajon csökkent-e a migrációs helyzet miatt a magyarok utazókedve?

Grünwald Zsolt,  utazásszervező szerint a migrációs helyzet nem érezteti a hatását a szervezett utazásoknál. Fotó: Unger Tamás

A migránsok főként nyugat felé, Ausztriába, Németországba, Szerbiába és Horvátországba tartanak, de egyéb más európai uniós tagállamokba is várható az érkezésük.

- Ezek az országok, mint Ausztria, Németország vagy akár Horvátország, az őszi időszakban nem számítanak az elsődleges úti célok közé, ezért amúgy is kicsi rájuk a kereslet. Így ezekre az utazásokra vonatkozóan nem tudunk pontos információt adni arra, hogy csökkent-e a kereslet. Ilyenkor inkább a melegebb országok iránt növekszik meg az érdeklődés: itt érződik, hogy szelektálnak az utazni vágyók a célállomások között. Például Görögország azon szigeteire, ahová a migránsok is tartanak, sokkal kevesebben utaznak – mondta Könczölné Jákó Brigitta, egy utazási iroda munkatársa.

A migránsok érkezésének első hullámában figyelmeztettük utasainkat, hogy az esetleges fennakadások miatt induljanak el előbb az osztrák repülőterekre, és legyenek körültekintőbbek, de szerencsére semmilyen probléma nem történt. A migránsok nem zavarják az utasokat, eddig nem történt semmilyen atrocitás – folytatta Brigitta.

Arra a kérdésre, hogy a Vas megyei határátkelőknél tapasztaltak-e bármi változást a migrációs helyzet fennállása óta, azt a választ kaptuk, hogy a vasi határokat zavartalanul tudják használni, nem érződik semmilyen negatív hatás a szervezett utazásoknál.

- A mi utazásainkat abszolút nem érinti a migrációs helyzet. Az általunk szervezett repülőutak nagyrészt Magyarországról indulnak, így a határátkelőknél sem kell szembesülnünk semmilyen fennakadással. Szerencsére a mi irodánkban nem érzékelhető semmi a menekülthelyzetből. Persze ettől függetlenül felhívtuk az utasaink figyelmét arra, hogy legyenek körültekintőbbek, esetleg induljanak el korábban a repterekre - mondta el Grünwald Zsolt, egy utazási iroda személyi utazásszervezője.

AZ ORSZÁGOS ADATOK IS IGAZOLJÁK

A hírekkel ellentétben nemhogy gyengül, hanem a legfrissebb statisztikák szerint tovább erősödik a magyarországi turizmus. A Turisztikai Világszervezet legfrissebb adatai szerint Magyarországon, 2015 első felében 17,5 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma, ez a világátlag több mint négyszeresét, az európai átlag több mint háromszorosát és a régiós átlag közel háromszorosát jelenti. A Magyar Turizmus Zrt. egyik közleménye szerint Magyarország eredményei már a tavalyi évet felölelő jelentésben is kiugrónak bizonyultak: akkor 13,7 százalékos volt a bővülés, miközben Kelet-Közép-Európában 5,6 százalékos csökkenést mértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!