Megmérgezték a Vas megyében is ismert Csörgeyt, az osztrák rendőrség nyomoz

2016. február 18., 11:30 szerző: Simán Klára
komment
Mérgezés végzett Bécs közelében Csörgeyvel, a Vas megyében is gyakran észlelt parlagi sassal. Az ügyben az osztrák rendőrség nyomoz.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Két parlagi sas pusztult el ezen a télen – egyikük gyakran megfordult Vas megyében is. A „mi" példányunkat Csörgey Titusz (Nezsider, 1875. –Tapolca, 1961.) festőművész-ornitológusról, a Magyar Madártani Intézet volt igazgatójáról nevezték el. Ausztria, Szlovákia mellett Nyugat-Magyarországon mozgott: ezt onnét tudjuk, hogy olyan GPS-jeladót tettek rá a madarászok, amellyel követhették – ráadásul ez az eszköz a pusztulási okok feltárásában is segít a szakembereknek.

Fotó: Mike McGrady

Csörgey elég sokat járt Vasban: a Rába-mentén is végigrepülte a megyét, pihent a Kőszegi-hegységben, a Marcal-menti láp környékén is vadászott – mondta el kérdésünkre Harsányi Krisztián, az Őrségi Nemzei Park természetvédelmi felügyelője. Parlagi sast egyébként távcsővel a legritkább esetben tudnak megfigyelni, a jeladóval könnyebben követhették őket. (1900-2016-ig – regisztráltan - összesen ötször láttak szabad szemmel parlagi sast Vas megyében. A GPS használata árnyalja ezt a képet: 2011 és 2015 nyara között összesen 14 jeladós sas lépett be Vas megye területére.)

Tavaly év végén már csak 13 példány maradt a megjelölt parlagi sasokból – az összesnek a harmada. Közülük múlt év végén kettő pusztult el. Egyik (Kittenberger) közlekedési balesetben, a másikat azonban megmérgezték. Utóbbi érint minket: Csörgey jelei Bécstől nem messze statikusan érkeztek, ebből sejtették, hogy baj van – a magyar szakemberek felvették a kapcsolatot osztrák kollégáikkal, és a megadott koordinátán valóban megtalálták a sas tetemét. A tünetek és a későbbi laborvizsgálatok megerősítették a mérgezést. Az osztrák rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Simán Klára

2016. február 18., 11:30 szerző: Simán Klára

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...