Hírek

2015.03.05. 10:57

Miért érdemes kikerekezni Vépre? - Szombathely is profitálna az Erdődy-kastély felújításából

Vép, Szombathely - A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújulhat a vépi Erdődy-kastély. A tervek szerint a külső-belső rekonstrukció mellett új kulturális szolgáltatásokkal is bővül majd az épület. Ez a környék, köztük Szombathely turisztikai forgalmára is jó hatással lehet.

Omladozó vakolat, betört ablaküvegek, hiányzó cserepek, bokáig érő fű – így néz ki most a vépi Erdődy-kastély. Az épületet az idők során többször átépítették és gazdát cserélt. Az Erdődyek tulajdonába 1496-ba került, mintegy öt és fél évszázadon keresztül birtokolta a család, majd 1945-ben államosították. Hosszú ideje üresen áll, természetvédelmi területként nyilvántartottt 15 hektáros parkja is lepusztult. A Nemzeti Kastélyprogram keretében most megújulhat a kastély. A helyiek abban bíznak, hogy több környékbeli várhoz hasonlóan a 6 ezer négyzetméteres, 80 helyiségből álló épület turisztikai látványosság lehet. A szomszédos, 360 fős kollégium szállodaként is üzemel, de az év nagy részében üresen áll.

– Ezidáig inkább csak a nyári időszakban érkeztek szállóvendégek. Érdeklődés lenne az év egyéb időszakában is, ha lennének plusz programok, lenne mit megnézniük az ide érkezőknek – mondta Hollósi Éva, a szakképző iskola igazgatója.

Fotók: Szombathelyi Médiaközpont

Szombathely közelmúltban elkészült turisztikai kerékpáros úthálózata érinti a vépi kastélyt is. A vasi megyeszékhelyre is több látogató érkezhet, ha van elég látnivaló a közelben.

– Ha megújulnak, megszépülnek ezek a műemlékek, műemlék jellegű épületek, minden bizonnyal vonzani fogják a kerékpáros turistákat is – fűzte hozzá Koczka Tibor szombathelyi alpolgármester.

A programban további két vasi kastély kapott helyet: a jánosházi Erdődy-Choron-várkastély és a vassurányi Schilson-kastély. A beruházásoknak köszönhetően a külső és belső rekonstrukció mellett új kulturális szolgáltatások helyszínei is lehetnek az épületek. A program végleges koncepcióját, ütemezését, a finanszírozás hazai és nemzetközi forrásait, valamint a megvalósításhoz szükséges intézkedéseket bemutató részletes koncepciót március végéig tárgyalja meg a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!