Hírek

2015.07.27. 14:27

Milliárdos károkat hozott a július

Megyei körkép – Egy óra alatt söpört végig a vihar szombaton. Utánajártunk mekkora pusztítást okozott a megyében.

Budai Dávid

Vas megyére szombaton csapott le a vihar, ám a viharkárok elhárításán még vasárnapi is dolgoztak a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei tudtuk meg Balogh Nikoletta szóvivőtől. Az Országos Meteorológiai Szolgálat július 25-én délután másodfokú riasztást adott ki Vas megye teljes területére a várható zivatar, illetve felhőszakadás veszélye miatt. A riasztást követően meg is érkezett az a viharos széllel kísért zivatarfelhő, amely egy óra alatt söpört végig a megyén, számos kisebb kárt hagyva maga után. A vihar sok helyen fákat döntött ki, faágakat tört le, és vezetékeket szakított el. Szombaton este negyvennyolc esethez riasztották a megye tűzoltó egységeit. Főként Körmend, Vasvár és Szombathely térségéből érkeztek a bejelentések. A legtöbb esetben villanyvezetékekre, utakra, kerítésnek, illetve házfalnak dőlt fák, faágak eltávolításához riasztották a tűzoltókat.

A viharkárok miatt az esti órákban mintegy nyolcvan fogyasztónál szünetelt ideiglenesen az áramszolgáltatás Vasalja településen, ahol a szakemberek azonnal hozzáláttak a hiba elhárításához, így még aznap éjszaka helyreállt a szolgáltatás. A tűzoltók tizenhárom esetben vonultak letört faágak eltávolításához, leginkább Körmend környékére.

A károkkal kapcsolatban megkerestük Gilyén Ágnest, a Magyar Biztosítók Szövetségének Kommunikációs főosztályvezetőjét, ám a hétvégi viharkárokkal kapcsolatban még nem rendelkeztek adatokkal – megtudtuk, a mostani vihar közel sem volt akkora, mint amelyik július nyolcadikán pusztított országszerte. Drevenka Edit az egyik legnagyobb magyarországi biztosító PR igazgatója is ezt erősítette meg. Megtudtuk, a hétvégi viharral kapcsolatban országosan összesen 354 bejelentés érkezett hozzájuk. Vas megyéből eddig 11 esetben jelentettek kárt, az ügyfelek által becsült kár körülbelül egymillió forint. Megtudtuk, a júliusi viharokkal kapcsolatban eddig 12.152 bejelentés érkezett, a becsült kár 1.669 milliárd forint. Vas megyéből júliusban 409 bejelentés érkezett, a becsült kár 56 millió forint, a károk nagy része a július nyolcadikai viharral kapcsolatosak. Drevenka Edit elmondta, leginkább a felhőszakadás miatti beázások, villámcsapás okozta károk, tetőszerkezeti károk, fakidőlések és a jégverés okozta károk miatt érkeznek hozzájuk bejelentések. A júliusi viharok után az átlagkár 137 ezer forint, a mostani hétvégén ez az összeg valamivel kevesebb. A legnagyobb kárt Körmendről jelezték, itt 120 ezer forintos kár keletkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!