Hírek

2017.09.04. 19:20

Hőmérsékleti hullámvasút vár ránk Szombathelyen

SZOMBATHELY Melegszik, majd hűl a levegő - mindez kétnapos váltásban, erre számítsunk a héten. Mindenekelőtt réteges öltözködés javasolt.

Bakos Ágnes

- Elég jelentősen csökkent a középhőmérséklet a hétvégén. Pár napja 22 °C volt a napi átlag, vasárnap pedig 14 °C - emlékeztetett a hideg-front hatására Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Tapasztalhattuk, hogy beköszöntött a naptári ősz: mindössze két órát sütött a nap vasárnap. A hétfő hajnal csípős volt: Szombathelyen 8 °C-ig hűlt a levegő, aztán napközben barátságosabb arcát mutatta az időjárás.

Fusch Hanna és Németh Kira kihasználta az őszi szelet: papírsárkányt röptettek. A héten is lesz rá alkalom Fotó: Unger Tamás

- Folytatódik szerdáig ez a melegedési tendencia, akkor olyan 25-26 °C lehet, aztán csütörtök lesz olyasmi, mint a hétvége volt. Borongós, esővel tarkított, szeles idő. Akkor visszaesik a hőmérséklet 20 °C alá - ismertette az időjárási hullámvasutat. Pénteken ismét javulás kezdődik, olyannyira, hogy szeptember 9-én nyári napunk lehet, vagyis 25 °C felett alakulhat a csúcshőmérséklet. Mindenekelőtt réteges öltözködést javasolt az észlelő, különösen azoknak, akik hajnalban indulnak el otthonról.

A nagy napi hőingás nem szokatlan ilyenkor ősz elején - magyarázta. A szeptemberi átlag nagyon hasonlít a májusihoz: középértékben, valamint minimum- és maximum-hőmérsékletekben is.

- Olyan 9-10 °C a minimum átlaga, és olyan 21 °C körüli a maximum, ha átlagos a hónap. Előfordult az 1970-es években kétméteres magasságban is fagy - idézte fel az észlelő, de hozzátette: voltak hőségnapok is az elmúlt évek szeptembereiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!