Hírek

2015.04.21. 10:12

Mitől tüsszöghetünk a napokban?

Szombathely - Az elkövetkező napokban elsősorban a nyír, a kőris és a ciprus- és tiszafélék pollenje lehet jelen allergiás tüneteket okozó mennyiségben a levegőben.

Bajdó Bettina

Az Országos Környezetegészségügyi Igazgatóság adatai szerint várhatóan mérsékelt marad a pollenkoncentráció, bár a nyír, a kőris, a tölgy, a fűz és a platán virágporának mennyisége elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Már megjelentek a pázsitfűfélék első pollenszemei is, koncentrációjuk azonban egyelőre várhatóan még alacsony marad. A kevésbé jelentős allergének közül jelen van a levegőben a nyárfa, a juhar, a gyertyán, a bükk, a dió, az ostorfa, valamint az eperfafélék, illetve a ciprus- és a tiszafafélék pollenje is, jellemzően alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák spóraszáma alacsony.

A legfrissebb adatok szerint Szombathelyen jelenleg a nyír, a ciprus- és a tiszafélék, valamint a kőris intenzitása magas. A nyár, a juhar, a fűz pollenkoncentrációja közepes, a gyertyáné pedig alacsony. Ahogy az ország többi részén, úgy a vasi megyeszékhelyen is alacsony a kültéri allergén gombák spóraszáma.

A szakemberek szerint az allergia okozta betegségekben szenvedő gyerekek és felnőttek száma az utóbbi évtizedekben rohamos mértékben növekszik. Igaz ez mind a szénanátha, mind az asztma, de az ekcéma és az ételallergia esetében is. A szakemberek azt ajánlják, aki tudja, hogy valamilyen allergiában szenved, időben keresse fel orvosát a megfelelő kezelés miatt. Akinél pedig felmerül, hogy esetleg allergiás valamire, az minél előbb vizsgáltassa ki magát!

Ha valakinek orrdugulása van vagy folyik az orra, illetve viszket a szeme, a garatja, a füle, akkor az illetőnek szénanáthája lehet.

Ha a tüneteket pollenek okozzák, akkor mindig ugyanabban az időben kezdődnek a panaszok és fokozódnak napfényes, szeles időben, kinn a szabadban, a hajnali és az esti órákban. Ilyenkor intenzívebb ugyanis a pollenszórás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!