Hírek

2014.01.10. 15:35

Számos hiányosságot tártak fel Jákon

Az Állami Számvevőszék számos önkormányzatnál végez a belső kontrollrendszerre irányuló ellenőrzéseket. A jáki lezárult, a jelentést csütörtökön hozták nyilvánosságra.

Simon Erzsébet

Az Állami Számvevőszék 2012. január 1. és december 31. közötti időszakot vizsgált, az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítását, egyes kontrolltevékenységeket és a belső ellenőrzés működését vette górcső alá. Jákra vonatkozóan az elkészült jelentésben a számvevőszék megállapította, hogy 2012-ben a belső kontrollrendszer kialakítása az összesített értékelés alapján nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Ez kockázatot jelent az önkormányzat tevékenységeinek szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes végrehajtása során.

A jáki jegyző nem készítette elő a jogszabályban előírt határidőre az önkormányzati vagyongazdálkodási rendelet jogszabályváltozásokkal összhangban lévő módosítását. A Polgármesteri Hivatal 2012-ben nem rendelkezett szervezeti és működési szabályzattal. A jegyző nem készítette el az eszközök és források értékelési szabályzatát, a szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjét, az ellenőrzési nyomvonalat. Nem mérte fel, és nem állapította meg a Polgármesteri Hivatal tevékenységében, gazdálkodásában rejlő kockázatokat, nem határozta meg az egyes kockázatokkal kapcsolatban szükséges intézkedéseket, valamint azok teljesítésének folyamatos nyomon követési módját. A jegyző nem alakította ki a megfelelő információs rendszert, a kötelezően közzéteendő adatok nyilvánosságra hozatalának rendjét, valamint nem szabályozta a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét. Az önkormányzat elektronikus közzétételi kötelezettségének a vizsgált időszakban nem tett eleget.

A jáki önkormányzatnak a fotón látható Polgármesteri Hivatalon kívül három önállóan működő intézménye volt az Állami Számvevőszék által kezdeményezett tavalyelőtti vizsgálat idején (Fotó: Horváth Csaba)

Az ÁSZ megállapította, hogy az állományba nem tartozók megbízási díjaival és a külső szolgáltatók által végzett karbantartással, kisjavítással kapcsolatos kifizetések során a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő teljesítésigazolás és érvényesítés belső kontrollok működésének megfelelősége gyenge volt. A belső ellenőrzés működése a jogszabályi előírásoknak nem felelt meg. Az önkormányzat nem rendelkezett belső ellenőrzési kézikönyvvel és a belső ellenőrzési vezetői feladatok és kötelességek ellátásának módjáról sem. Az éves ellenőrzési tervet kockázatelemzés nem alapozta meg. A 2011. évi ellenőrzési jelentést nem készítették el.

Az Állami Számvevőszék több javaslatot is megfogalmazott a polgármester számára, illetőleg a 2013. április 1-jétől létrejött Jáki Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!