Hírek

2014.07.30. 09:06

Nem túl vonzó a háziorvosi pálya?

Vas megyében hat betöltetlen háziorvosi praxis található. Őriszentpéteren fél éve nem találnak orvost a praxisba.

Bajdó Bettina

Az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint július 1-jén a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma 199 volt, ami azt jelenti, hogy az ország valamennyi megyéjében, sőt még a fővárosban is rengeteg háziorvos hiányzik immár több mint fél éve. Az adatokból kiderül, vannak olyan körzetek, amelyekbe hosszú évek óta nem találnak háziorvost. Különösen a hátrányos helyzetű és kisebb települések nem vonzóak a gyógyítók számára.

Vas megyében hat betöltetlen háziorvosi praxist tartanak számon. Három felnőtteket ellátó praxis van üresen: egy Szentgotthárdon 2013 márciusa óta, egy Őriszentpéteren és egy Csepregen idén január óta. Két betöltetlen vegyes praxist regisztrált az intézet. 2013 szeptembere óta nem találnak háziorvost Egyházashetyére, és ugyanez a helyzet 2012 januárja óta Ölbőn is. Csepregen a gyermekeket ellátó praxisba nem találnak gyógyítót két és fél éve.

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere elmondta, hogy dr. Aradi Erzsébet háziorvos tavaly december végéig dolgozott a városban gyógyítóként, majd feladta a praxisát. A munkáját fél évig helyettesítéssel oldották meg. A polgármester hozzátette, a doktornőnek fél évig volt lehetősége arra, hogy értékesítse a praxisát, mely nem kelt el. A testület összeült, s döntést hozott ez ügyben, dr. Nagypál Judit megbízatását, aki eddig is helyettesítette a doktornőt, újabb fél évre hosszabbítják meg. Így év végéig biztosított az ellátás. Őr Zoltán hangsúlyozta, nincsenek könnyű helyzetben, a háziorvosok nem találják túl vonzónak a települést, ha a kártyaszámot nézik. Őriszentpéter kisváros, a lakosság elöregedő. Azt még elmondta a polgármester, ha év végéig sem találnak új orvost, akkor el kell gondolkodniuk a jövőn. Az is előfordulhat, hogy kénytelenek lesznek körzeteket összevonni.

Címkék#háziorvos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!