Hírek

2016.09.30. 13:42

Népszavazás - 2016. október 2. - Élő közvetítés a vaol.hu-n!

A magyar kormány népszavazást kezdeményezett a kényszer-betelepítés ellen. Az október 2-i népszavazás kérdése így szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Cseszkó Tamás

A reggel hat órakor nyíló és este hétkor záró szavazókörökben a következő kérdésre lehet válaszolni:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A kérdést Magyarország Kormánya nyújtotta be.

Vas megyében összesen 366 szavazókörben 208.043 választópolgár adhatja le szavazatát. A legtöbb választókör - 69 - természetesen a megyeszékhelyen, Szombathelyen van, ahol 62.983 választót vettek névjegyzékbe. A legkevesebbet pedig Nemesmedvesen, ahol 19-en mehetnek el szavazni.

Ki szavazhat a mai népszavazáson?

Az országos népszavazáson az szavazhat, aki

o   18. életévét betöltötte, vagy

o   18. életévének betöltése előtt házasságkötéssel nagykorúvá vált és

8:18

A Nemzeti Választási Iroda reggel hét órás adatai szerint a választópolgárok 1.16 százaléka jelent meg az urnáknál. Vas megye egy kicsit jobban teljesített, itt 1.18 százalék a hét órás részvételi arány. Érdekesség, hogy Iklanberényben a választók 20 százaléka már hét óráig leadta voksát.

 

8: 20 - Egész nap szabad kampányolni a 150 méteres határokon kívül (MTI)

Vasárnap a népszavazás ideje alatt is szabad kampányolni a szavazóhelyiségek körüli, 150 méteres sugarú területeken kívül.

Általános kampánycsend már nincs, a választási törvény azonban azt előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

A tiltott zónákat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján külön-külön is megjelenítették.

A Google-térkép alapján létrehozott alkalmazás az NVI hivatalos oldalán, a www.valasztas.hu oldalon a "Hová menjek szavazni?" menüpont alatt érhető el. A választópolgárnak a saját lakcímét kell megadnia a szavazóhelyiség térképes megjelenítéséhez, vagy - ha átjelentkezett - az adott településnek vagy fővárosi kerületnek a nevét.

A szavazóhelyiség címére kattintva megjelennek a szavazóköri információk, a térkép alatti linkre kattintva pedig tájékoztató jelleggel megmutatja az alkalmazás a szavazóhelyiség épületének bejáratától számított 150 méteres sugarú kampányhatárt.

 

9: 35  - Dr. Abdel Hameed szudáni származású gyermekorvos adja le voksát a molnaszecsődi szavazóhelységben .

 

Fotó: Szendi Péter

 

Tovább a cikkhez>>

Molnaszecsődön, Buda Bendegúz elkísérte szüleit a szavazásra
Fotó: Szendi Péter

9:49

A délelőtt 9 órás statisztikák szerint a népszavazáson országosan a választók 7.25 százaléka jelent meg. Vas megyében egy kicsit jobban állunk, itt 7.79 százalék járult már az urnákhoz.

Kiemelkedő adatunk továbbra is Iklanberény, ahol már 30.77 százaléknál járunk, persze az is igaz, hogy itt összesen 39 szavazó jogosult voksát leadni, ennek a 30 százaléka már 12 ember, akik el is mentek reggel 9-ig.

A Vas megyei székhelyen 6.65, Sárváron 8.9, Szentgotthárdon 7.7, Körmenden 8.5, Kőszegen pedig 6.9 százalék a 9 órás szavazatio arány.

A környező megyék adatai hasonlóak: Veszprém 8.1, Győr 8.01, Zala megye 7.8 százalékon áll.

Rendkívüli eseményről még nincs információ.

10:18

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is leadta szavazatát a Vasi Skanzenben.

A politikus bizakodó, lapunknak elmondta, biztos benne, hogy a szombathelyiek is bölcs döntést fognak hozni.

10:26

Nagyon az elején vagyunk a népszavazásnak, de egyes hírportálok már sorban állással riogatnak. Nos a Nemzeti Választási Iroda közleménye ezt is szabályozza:  A törvény értelmében a 19 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak, ám  19 óra után már nem lehet beállni a sorba.

A helyi választási bizottságok - információink szerint - ebben az évben nem tartanak állandó ügyeletet az önkormányzatoknál. Úgy tudjuk, a tagok telefonügyeletet tartanak és csak rendkívüli esetben hívják össze őket.

Rendkívüli esemény azonban egyelőre sem megyénkben, sem országosan nem történt, így a kedélyeket is le lehet hűteni. A meteorológusok szerint úgyis hidegebb idő köszönt ránk vasárnap délutántól.

11:04

Népszavazás Celldömölk, délelőtti pillanatok

Vincze Sándor készül szavazni a 03-as szavazókörben

A Koptik úti óvodában szavaznak a választópolgárok
Fotó: Gyuricza Imre

11:08

Más is aláírhatja a szavazólapot

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékosság, vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár - ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes - segítségét veheti igénybe a voksoláshoz.

A népszavazáson 10 331 szavazatszámláló bizottság működik, a szavazatszámláló bizottságok egyik feladata a szavazás törvényes lebonyolítása, ennek részeként pedig a szavazókörben a választópolgárok tájékoztatása és - a törvény által előírt rendben - segítségnyújtás a választópolgároknak.

Például az írásképtelen választópolgár helyett - ennek a ténynek a feltüntetésével - a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket.

Szükség esetén - a választó befolyásolása nélkül - a szavazatszámláló bizottság elmagyarázza a szavazás módját is.

Ha az olvasni nem tudó, vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül más választópolgárt nem tud megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt.

A vakok és gyengénlátók Braille-írással ellátott szavazósablont vehetnek igénybe annak érdekében, hogy önállóan adhassák le szavazatát. Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár péntek délutánig igényelte. A szavazáson 10 331 szavazatszámláló bizottság működik, a szavazatszámláló bizottságok egyik feladata a szavazás törvényes lebonyolítása, ennek részeként pedig a szavazókörben a választópolgárok tájékoztatása és - a törvény által előírt rendben - segítségnyújtás a választópolgároknak.

Például az írásképtelen választópolgár helyett - ennek a ténynek a feltüntetésével - a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket.

Szükség esetén - a választó befolyásolása nélkül - a szavazatszámláló bizottság elmagyarázza a szavazás módját is.

Ha az olvasni nem tudó, vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül más választópolgárt nem tud megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt.

A vakok és gyengénlátók Braille-írással ellátott szavazósablont vehetnek igénybe annak érdekében, hogy önállóan adhassák le szavazatát. Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár péntek délutánig igényelte.

11:15

Szombathelyen az oladi városrészen is szállingóznak az állampolgárok. Sorban állás nincs, a választásonkénti kavarodás viszont ismét tapasztalható, hiszen egy épületen belül három szavazókör is működik. Tizenegy óra után néhány perccel eleredt az eső, kíváncsian várjuk, hogy mindez miként befolyásolja a részvételt.

11:31 Részvételi arány - 11 óra - 16,37 százalék

A Nemzeti Választási Iroda kiadta a népszavazás 11 órás adatait. Eszerint országosan a választók 16.37 százaléka ment el szavazni eddig az időpontig. Vas megye jobban áll az országos átlagnál, nálunk 18.04 a szavazati arány. Az már megyénkben is látható, hogy a kisebb településeken nagyobb volt délelőtt a szavazási hajlandóság, ez így volt a legutóbbi önkormányzati választásokon is. Megyei listavezetőnk helyét Iklaberény elvesztette, Ólmodon már 38.8 százalék a szavazatok aránya.

A megyeszékhely 16.2, Körmend 19.6, Kőszeg 18.07, Sárvár 18.5, Szentgotthárd 19.5 százaléknál jár.

Kicsit kitekintve a megyéből látható, hogy a főváros rendesen lemaradt a maga 13.1 százalékával. A környező megyék jobban állnak, Győr-Moson-Sopron 18.5, Veszprém 17.79 és Zala megye 17.73 százalékon áll a már leszavazottak körében.

A 11 órás adatok már tartalmaznak rendkívüli eseményeket is. Budapesten az egyik szavazókör mellett gyanús csomagot találtak, a tűzszerészek munkája alatt bezárták a szavazókört, Kiskunmajsán megbetegedett az egyik bizottsági tag, Velencén az egyik bizottsági tag öltözéke alkalmas volt a szavazás befolyásolására, Szekszárdon a darazsak megzavarták a szavazást, Hevesvezekényben pedig áramszünet volt.

11:43

A 11 órás részvételi adatok függvényében elmondhatjuk, Vas megyében az országos részvételhez képest magasabb, Szombathelyen kicsivel alacsonyabb a részvétel.

Dr. Puskás Tivadar polgármester, Illés Károly alpolgármester és Lendvai Ferenc, a Fidesz frakcióvezetője már leadták szavazatukat.

13.32 Csákánydoroszló

Balogh László és Berki Elemérné a csákánydoroszlói 2-es sz. választókörzetben

Bakó Krisztián és családja
Fotó: Szendi Péter

13.32 Szentgotthárd

Bana Tibor országgyűlési képviselő adja le szavazatát

13.32 Körmend

Bebes István, Körmend polgármestere szavaz

13.49

A Nemzeti Választási Iroda délután egy órás adatai szerint az országos statisztika 23.55 százalékos választási arányt mutat. Vas megye ismét jobban teljesít a maga 25.7 százalékával. Győr megye 25.9-en áll, Veszprémben 24.8, Zala megyében pedig 25.2 az arány.

Vas megyében változott a csúcstartó, a 13 órás adatok szerint a legmagasabb választási arány Veleméren volt, ahol 54.55 százaléka ment el a választóknak szavazni.

A vasi városok adatai: Szombathely 24,3, Celldömölk 23,7, Körmend 27,2, Kőszeg 25,6, Sárvár 24,3, Szentgotthárd pedig 28,06 százalékon áll.

A sárvári 008-as számú választókerületben elmondták, az első szavazójuk reggel hat után 20 perccel volt, délelőtt 10 óra körül volt egy nagyobb "rohamuk", a több szavazót a vasárnapi ebéd után várják (képünkön Illés Istvánné adja le szavazatát).

13.57 Csepreg

Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője is szavazott, Csepregen, a Petőfi Sándor Művelődési Központ és Könyvtár épületében nyilvánította ki véleményét.

13.57

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a délelőtt 11 órai adatok leadását követően két rendkívüli esemény volt országosan a választókörzetekben: Békéscsabán az egyik delegált rosszul lett, póttag helyettesítette, a BAZ megyei Színben pedig áramszünet van, ám az információk szerint ez nem zavarja a szavazás menetét.

Szelfizni sem szabad

A  szavazólapok lefényképezése vagy a szavazókörből való kivitele jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által még a 2014-es országgyűlési választás előtt elfogadott, a választási szerveknek kiadott, nem kötelező érvényű iránymutatása szerint.

A testület jogértelmezési álláspontját azzal indokolta, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.

Az NVB szerint ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választásban való önkéntes részvételt, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla.

Ez azt jelenti, hogy a választópolgár így szelfit sem készíthet magáról a szavazófülkében. Az NVB 2014-es iránymutatásában felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is.

15.21: Celldömölk, délutáni pillanatok

Németh Ilona Julianna szavaz az 5. sz. szavazókörben

Szavazók a 2-es szavazókörben a gimnázium épületében

15.31: Lukácsháza-Gyöngyösfalu-Gencsapáti szavazók


 

15.53: Vas megye vezet a délutáni összegzés szerint – itt a legaktívabbak a választók

Az utolsó előtti napközbeni összesítés szerint a választók 30,66 százaléka leadta voksát a népszavazáson.

Vas megyében voltak a legtöbben: délután három óráig 73 ezer 752-en szavaztak már a megyében, ez 35,45 százalékos részvételt jelent, az országban a legmagasabbat.

Ami a szomszédokat illeti: Győr-Moson-Sopron megyében 34,77 százalékos a népszavazási részvétel, Zalában 34,18 százalék, Veszprém megyében 33,01 százalék.

Három Vas megyei településen is hatvan százalék feletti már a részvétel: Iklanberényben 66,67 százalékos; Velemér lakosainak 65,15, Szaknyér szavazásra jogosult lakóinak 65,12 százaléka leadta szavazatát délután háromig.

A hegyháti szavazók a legkevésbé aktívak Vas megyében - eddig. Nagytilajban és Bérbaltaváron is a szavazásra jogosultak 26,73 százaléka ment el voksolni. Nagytilajban ez 27, Bérbaltaváron 108 szavazót jelent.

16.45: Húszezren már szavaztak Szombathelyen – A megye városai közül Őriszentpéter a legaktívabb

Szombathelyen 20 ezer 178-an adták le szavazatukat 15 óráig, ez 32,04 százalékos részvételi arány. A városon belül az 1-es szavazókörben a legaktívabbak: a Herényiek Házában az oda tartozó szavazók 40,21 százaléka voksolt délután háromig.

A legkevesebben a 25-ös szavazókörben voltak délutánig: a Gépipari Szakközép Iskolában 208-an voksoltak, ez 25,21 százalékos szavazóköri részvétel.

Ami a többi vasi várost illeti, kettő is negyven százalék feletti részvételnél tartott már 15 órakor: Őriszentpéteren 43,17, Répcelakon 40,77 százalékos volt a részvétel.

Szentgotthárdon 38,49; Körmenden 38,16; Bükön 36,64; Sárváron 35,59; Csepregen 34,44; Kőszegen 3,.64; Vasváron 34,53; Celldömölkön 32,99; Vépen 31,23; Jánosházán pedig 29,49 százalékos volt a népszavazási részvétel – eddig.

18.10: Kőszeg

18.12: Vasvár

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő a vasvári művelődési házban adta le szavazatát
Fotó: Vincze Kornél

18.26: Vas megyében a legnagyobb a szavazókedv

Megjelent a választópolgárok 39,88 százaléka, ez 3 millió 185 ezer 343 fő – tette közzé a Nemzeti Választási Iroda a fél hatkor készült országos összesítést.

A névjegyzékben 8 millió 272 ezer 625-en szerepelnek, az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott. Ez szám szerint 4 millió 136 ezer 313 választópolgárt jelent – ennyi érvényes szavazat kell ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen.

Vagyis a fél hatkor készített összegzés szerint 950 ezer 970 érvényes szavazatra van szükség este hét óráig.

A népszavazás akkor lesz eredményes, ha az érvényesen szavazott választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, vagyis nincs szavazategyenlőség.

Vas megye élen jár a részvételben: fél hatig 99 ezer 80-an voksoltak, ami 47,62 százalékos részvétel, a legmagasabb az országban, megyei bontásban.

Kiugró adatot mutat Iklanberény: 82,05 százalékos volt a népszavazási részvétel másfél órával az urnazárás előtt a vasi településen.

Tíz olyan vasi falu volt, ahol fél hatig a választók több mint hetven százaléka a szavazati jogával: Horvátlövő, Csánig, Halogy, Meszlen, Nagymizdó, Pusztacsó, Sárfimizdó, Szaknyér, Szarvaskend és Velemér.

Összesen 38 Vas megyei faluban a szavazásra jogosultak több mint hatvan százaléka leadta voksát délután fél hatig.

18.44: Több mint 26 ezren szavaztak Szombathelyen – Három vasi városban már délután elérték az érvényességi küszöböt

Szombathelyen az utolsó napközbeni összesítésig 26 ezer 755-en szavaztak, ez 42,48 százalékos részvételi arány a népszavazáson.

A többi vasi város között háromban már másfél órával az urnazárás előtt megvolt a szükséges részvétel: Őriszentpéteren 54,23; Répcelakon 53,73, Szentgotthárdon pedig 50,01 százalékos részvételt számoltak fél hatkor.

Körmenden és Bükön is valószínű, hogy meglesz az ötven százalék: fél hatkor Körmenden 49,56 százalékos, Bükön 49,17 százalékos részvételt számoltak.

45 százalék feletti részvétel volt fél hatkor Csepregen, Vasváron, Kőszegen és Sárváron.

Vépen 44,6; Celldömölkön 42,26 százalékos részvételt számoltak.

A legkevésbé aktív vasi város Jánosháza volt: 38,84 százalékos volt a népszavazási részvétel fél hatig.

18.54: A passzív vasi települések: hét van összesen

Nagytilaj szavazói a legkevésbé aktívak Vas megyében, a fél hatos összesítés szerint. A választásra jogosultak mindössze 30,69 százaléka vett részt a népszavazáson, ez 31 főt jelent.

Negyven százalék alatti részvételt Nagytilajjal együtt hét település mutat, közte egy város, Jánosháza.

A többi kevésbé aktív település: Nemesmedves, Bérbaltavár, Karakó, Keléd és Meggyeskovácsi.

20.22: Vasi adatok a szavazatok mintegy 67 százalékos feldolgozottsága alapján:

Vas megyében 52 ezer 420-an mentek el szavazni, ez 54 százalékos részvétel – vagyis ha csak Vas megyét néznénk, akkor érvényes lenne a kvótanépszavazás.

Mintegy 2 ezer érvénytelen szavazat volt Vas megyében.

715-en ikszelték az „igen”-t, 49 ezer 609-en a „nem”-et – ez 98,58 százalékos támogatás a „nem” válasznak.

A kérdés az volt:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

20.41: Már 85,5 százalékos a vasi szavazatok feldolgozottsága

Eszerint a megyében 70 ezer 585 szavazatot adtak le, ezek között 2867 érvénytelen szavazat volt.

Az érvényes szavazatok 97,59 százaléka a „nem”: 66 ezer 52 voks.

Összesen 1632-en voksoltak igennel Vas megyében: ez az érvényes voksok 2,41 százaléka.

21.17: Nézze meg, hogyan szavaztak a vasi városokban – Végeredmények

Szombathely kivételével százszázalékos a Vas megyei városokban leadott szavazatok feldolgozottsága. Mutatjuk a kvótanépszavazás végeredményét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!