Hírek

2016.08.11. 12:44

Nincs már veszély - Ezer köbméter fauszadékot távolítottak el a Rába ikervári szakaszáról

Kétszáz méter hosszú, egybefüggő uszadéktorlaszt számolt fel a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Rába folyó ikervári szakaszán. A felhalmozódott uszadék teljes szélességében elzárta a medret. Az egy hónapig tartó munka összköltsége 44 millió forint volt.

Szombathelyi Médiaközpont

Kusza gyökerek, derékvastagságú rönkök, korhadt fadarabok - a parton halmozták fel a mederből kiemelt uszadékot a Rába-parton Ikervárnál. Embermagasságú a kupac, amely kétszáz méter hosszan, teljes szélességében elzárta a folyómedret. Ezt a torlaszt számolta fel a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Uszadéktorlaszok jellemzően árvizek hatására keletkeznek. Az elöregedő, korhadt fák bedőlnek a mederbe, és fennakad rajtuk az uszadék.

Ez a hatalmas torlasz a 2014-es és a 2015-ös árvizeket követően alakult ki, akadályozva a víz zavartalan lefolyását a mederben, lehetetlenné tette a folyó átjárhatóságát, s így a vízitúrázók útját. Nem beszélve arról, hogy a visszaduzzasztó hatás miatt megnőtt a völgyi elöntések veszélye, árvíz esetén a gátként funkcionáló torlasz veszélyeztethette volna Ikervárt.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Az igazgatóság ezért a helyreállítás végeztéig harmadfokú vízkárelhárítási készültséget rendelt el. Az uszadékot erdészeti- és munkagépekkel számolták fel.- A munkát július elején kezdtük meg és augusztus elején végeztünk vele. Több mint ezer köbméter felhalmozódott fauszadékot távolítottunk el a mederből. Sajnos nemcsak természetes úton bekerülő faanyag volt a torlaszban, hanem kommunális szemét is. Száz köbméter kommunális hulladékot válogattunk ki a faanyagból és szállítottunk el a hulladéklerakó telepre. A faanyagot darálást követően erőműben használják fel - mondta el Gaál Róbert vízügyi igazgató.

A 44 millió forint összköltségű munkát a természetvédelmi szempontok figyelembevételével végezték el, megtörtént a partvonal helyreállítása is. A beavatkozást követően az érintett szakaszon javult a Rába vízszállító képessége, helyreállt a mederszakasz átjárhatósága a vízitúrázók számára, és várhatóan enyhülnek a területi elöntésből fakadó problémák is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!