Hírek

2016.07.04. 15:03

Ön szerint nőtt vagy csökkent a bűncselekmények száma Vas megyében?

Megyei körkép - Jelentős csökkenést mutat a bűncselekmények száma az egész országban, Vas megyére vetítve pedig kiugróan jók a mutatót, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) negyedéves jelentéséből.

Bakos Ágnes

Az év első három hónapjának statisztikáit tette közzé a KSH: a bűncselekmények, a bűnelkövetők és a sértettek számáról is szól összesítés. Mindhárom táblázatban jelentős csökkenés mutatkozik Vas megye vonatkozásában, sőt, a legtöbb adat az egész régióra javulást mutat.

BŰNCSELEKMÉNYEK

Nem érte el az ezret, de még a kilencszázat sem a Vas megyében elkövetett bűncselekmények száma idén áprilisig: 851 bűncselekményről számol be a statisztika. Tavaly ugyanekkor 1169 bűnesetet számoltak, tavalyelőtt 1437-et, vagyis a csökkenés folyamatos. Nemcsak Vas megyében csökkent a bűnesetek száma, hanem a két szomszédos megyében is: Győr-Moson-Sopronban 1913 eset történt idén áprilisig, míg tavaly ugyanekkor még 2 ezer felett volt ez a szám, tavalyelőtt pedig 2500 felett. Zalában is folyamatos a csökkenés: 1173 bűncselekményt számoltak az első negyedévben, egy évvel korábban 1528, azelőtt 1897 volt. Szembetűnő tehát a javulás régiós szinten is, de ha napra lebontjuk a rendőrök tennivalóit, akkor már kevésbé pozitív a kép. Vegyük az idei adatokat: a negyedév alatt történt 851 vasi eset azt jelenti, hogy naponta 9,3 bűncselekménnyel volt dolguk az egyenruhásoknak. Persze nemcsak a legsúlyosabb eseteket sorolják ide, hanem számolják a szabálysértéseket is.

Nemcsak Vas megyében, az egész régióban kevesebb volt a bűncselekmény idén eddig, mint az előző évek ugyanazon időszakában. Grafika: Kelemen Attila

ELKÖVETŐK

Ha kevesebb a bűn, kevesebb a bűnös - ezt mutatja a vasi statisztika. Az idei első negyedévre 420 bűnelkövetőt jelez a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly ugyanekkor 467, tavalyelőtt 571 bűnöst vettek a statisztikába. A bűnösök számadatai között már nem mutatkozik ugyanolyan régiós csökkenés, mint az esetek számában. Győr-Moson-Sopron megyében 828 elkövetőt számoltak idén az első három hónapban, tavaly csak 765-öt, miközben Zalában 471 bűnöst fogtak a tavalyi 533 után. A régió összesítése szerint 1719 elkövetővel volt dolga a rendőröknek idén, tavaly 1765-tel.

SÉRTETTEK

Nem vigasz az érintett fél-ezer embernek, de sokkal kevesebb volt a sértettek száma idén, mint tavaly vagy tavaly-előtt - ezt mutatja a bűnözési statisztika adatsora. Idén áprilisig 533 vasi esett áldozatul bűnesetnek, tavaly ugyanekkor 717, tavalyelőtt pedig 927. Napokra vetítve ez idén hat, tavaly nyolc sértettet jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!