Hírek

2012.10.12. 15:49

Orvostörténeti kiállítás: csonkoló kés, sebkampó

Szombathely - Izgalmas, a régi korok gyógyító technikáiba bepillantást nyújtó orvostörténeti kiállítás nyílt a Smidt Múzeumban, amelyet már pénteken sok gyerek megnézett.

Merklin Tímea

Az orvos műgyűjtő Smidt Lajos orvostörténeti gyűjteménye magában foglal archeolgiai, numizmatikai, iparművészeti és történeti emlékeket. Két szobában rendezték be a tárlatot. Vannak római kori orvosi emlékek, neves orvosok személyes emlékei, patikaszekrény, helytörténeti érdekességek, például a Szombathelyi Emberszerető Egyesület oklevele, meghívó a megyei és városi közkórház felavatójára 1929-ből. A 18-20. századi seborvoslás egyik érdekessége a bicskaszerűen összecsukható zsebtár, benne sebkampó, kaparókanál, szike. A járványügy egyik emléktárgya a hosszú áldoztató kanál az 1710-es pestis idejéből. Hátborzongató tárgyak is vannak, köztük műkéz, csontfűrész, csonkoló kés, szülészeti horog.

Az orvostörténeti könyveknek ilyen címeket adtak régen: A gyenge élet meghosszabbításának és a gyógyíthatatlan nyavalyák húzásának mestersége, Orvosló könyvecske a betegeskedő, szegény sorsú ember számára és hasznára. A leglátványosabb elem a hadi röntgenautómobil, mögötte korai röntgenfelvételek. Akinek van gusztusa, kipróbálhatja, milyen a sötétben emberi belsőben matatni (szimulációs játék): kézzel kitapogatni a csont- és szervmásolatokat.

A tartalékkórház enteriőrjében dr. Pető Ernő ezredorvos díszegyenruhája, a falon ápolási jelenet reprodukciója és Radnóti Kovács Árpád szép akvarellje a szombathelyi közkórházról, az 1930-as évekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!