Hírek

2017.08.14. 16:15

Sok a szarka a sírkertekben - A temetőőr sem láthat mindent

SZOMBATHELY - Eltűnnek a csokrok, a díszek, és nyoma veszik a vázáknak - megoldatlan gond a temetői viráglopás. A temetkezési vállalat pedig nem tud ellenőrt állítani a kapukba, hogy áfás számlát kérjen minden kegytárgyról.

Tóth Kata

Az emberi hitványság megnyilvánulása, aljas gaztett, szomorú dolog - így minősítik a temetőbe járók a viráglopást. Jóérzésű ember nem tudja mire vélni a jelenséget, azoknak a felháborodása pedig, akik szembesültek már azzal, hogy hozzátartozóik sírjáról eltűnt egy kardvirág- vagy őszirózsacsokor, érthető. Lapunkhoz az utóbbi hetekben többször érkezett jelzés: élő és művirágot, vázát, mécseseket, egyéb kegytárgyakat tulajdonítottak el ismeretlenek a síremlékekről. Nem új keletű dologról van szó, úgy tűnik viszont, most nyáron ismét megszaporodtak az ilyen esetek. Ezeknek jártunk utána.

A Jáki úti temető bejáratánál virágot áruló Bódi Lászlónénak sokan panaszkodnak: tolvajok garázdálkodnak a temetőben, mindenhonnan visznek mindent, ami mozdítható. Nem tesznek különbséget: a drágább, mutatósabb csokrokat ugyanúgy meglovasítják, mint a szerényebb díszeket, gyertyákat, a műanyag vázabetéteket; a márványvázákat pedig ahol lehet, lecsavarozzák. Az emberek el vannak keseredve, mondja, százakat, ezreket költenek arra, hogy méltón feldíszítsék szeretteik síremlékét. Nem telik el nap, hogy ne térne be az üzletébe csalódott hozzátartozó: volt, aki könnyezve ment, hogy már nem mer értékes dolgokat tenni az elhunyt gyermeke sírjára, mert az angyalkát is elvitték róla. Mindenszentek környékén még rosszabb a helyzet, akkor eltűnnek a koszorúk is - van, hogy átkerülnek másnak a sírjára -, de egész évben szezonja van a viráglopásnak. Szerinte ezt kivédeni nem lehet: a temetőőr nem tudja bejárni a nagy területet, ráadásul három kapu van, nem lehet ott mindenhol. Hallott olyan esetről, amikor valakinek hetente tíz szál liliomját lopták el - meglett a tettes: jól szituált hölgyeket csíptek el, amint a sírt körbeállva szedték ki a friss növényeket a vázából. Bódi Lászlóné nemegyszer tapasztalta, hogy amíg kiszolgált másokat, az utcai kirakatában lévő dekorációk, krizantémok, szegfűk száma megcsappant - tőle is lopnak. Őzek is bejutnak valahogy a temetőbe, a minap azt mesélték neki, hogy a krizantémot dézsmálták hétfőn este az egyik részen.

Bódi Lászlónénak sokan panaszkodnak a tolvajokra, akik visznek mindent, ami mozdítható. Fotó: Szendi Péter

A temetőben ottjártunkkor alig néhányan rendezgetik a sírokat, a márvány- és gránittömbökön legfeljebb a cserepes vagy a beültetett növények élők, sok a művirág. Dr. Desits Imréné és családja Sárvárról jöttek, ízléses művirágcsokrot hoztak a szülei és a nagymamája gondozott sírjára. Kíváncsiak, meddig marad a síron a virág és a mécses. Sajnos volt már rossz tapasztalatuk, egyszer közvetlenül anyák napja után híre-hamva sem volt az előző nap kivitt csokornak.

Dr. Desits Imréné unokájával, Lippai-Desits Mártonnal a Jáki úti temetőben, szülei és nagyanyja sírjánál Fotó: Szendi Péter

Tud a jelenségről Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. Azt mondja, sokszor tájékoztatták erről a városüzemeltetést. A megoldást szerinte a városi kamerarendszer bővítése jelentené, az viszont pillanatnyilag túlságosan megterhelné a kasszát. Pedig a temető egy-egy részének bekamerázása már visszatartó erejű lenne a tolvajoknak. Hozzá olyan hír is eljutott, hogy a virágárusok lopják vissza a csokraikat, hogy újra eladják őket, ezt nonszensznek tartja. A temetőlátogatókról azt mondja, nem homogén tömeg, vannak jó és rossz szándékkal érkezők. Az előbbieknek azt javasolja, ha tehetik, ne vigyenek nagy értékű, különleges tárgyakat, csokrokat, mert azok még vonzóbbak a temetői szarkáknak, áfás számlát pedig nem tudnak kérni mindenkitől bizonyítékként. Országos gondról van szó, amit a nagy alapterületű sírkertek - így a 33 hektáros Jáki úti - üzemeltetői nehezen tudnak megoldani, hiába vigyázza temetőőr a rendet.

Temetői virág- és kegytárgylopások kategóriában nem végez statisztikai adatgyűjtést a rendőrség, az azonban elmondható, hogy Vas megyében nem jellemzőek az ilyen tárgyú bejelentések, tudtuk meg dr. Kazmar Enikőtől, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Hozzátette: minden bejelentés egyedi elbírálást igényel. Munkatársaik akkor tudnak intézkedni, ha tudomásukra jut az eset. Kérik, hogy amennyiben valakit megkárosítottak, valamint szabálysértés és/vagy bűncselekmény elkövetését tapasztalja, hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot. A rendőrség az ügy összes körülményét megvizsgálja és megteszik a szükséges intézkedéseket, hogy megtalálják az elkövetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!